Za sve je „kriva“ jedna žena: Kako su se srozali odnosi Srbije sa Nemačkom i kako je Vučić od miljenika postao problem

Za sve je „kriva“ jedna žena: Kako su se srozali odnosi Srbije sa Nemačkom i kako je Vučić od miljenika postao problem

Da su odnosi “zahladnili” između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkih vlasti pohvalio se lično Vučić još u julu.

“Ja imam u svom kabinetu imam Jorga Heskensa, Švabu, baš Švabu iz Švabije i on je izvanredan u privlačenju investicija i zajedno sa Cicmilom i sa mnogim drugima odlično obavljaju posao. Ali on takođe radi i za nemačku Vladu, on je ta spona sa nemačkom Vladom i odlično to radimo. E sad, veliki je jaz, posebno taj odnos ministarstva spoljnih poslova Nemačke prema nama”, rekao je predsednik Srbije.

Međutim, reklo bi se da je spona zakazala kada je reč upravo o Ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok, koja je bila u Srbiji pre više od godinu dana. Tom prilikom jasno je stavila do znanja Vučiću da se od njega očekuje uvođenje sankcija Rusiji, ali važna tema sastanka bila je i vladavina prava.

Sastanak Aleksandra Vučića i Analene Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kritike čitavog establišmenta Nemačke na račun izbornog procesa u Srbiji

Uoči ovogodišnjih izbora u Srbiji Berbok je poručila “pažljivo gledamo”.

I bi tako. Pažljivo su ispratili, posebno izborni dan, a ocene tih izbora nisu baš najviše, kako bi voleo “najbolji student prava”. Umesto čestitki na račun ubedljive i apsolutne pobede kako je Vučić naziva, stigle su kritike od čitave vladajuće koalicije u Nemačkoj.

Pre svih oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke na zvaničnom “X” nalogu.

“Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, rekli su iz ovog Ministarstva.

Oštriji su bile Socijaldemokrate kancelara Nemačke, Olafa Šolca, koji su rekli da je potrebno sprovesti istragu.

Novars

CATEGORIES
Share This