Veliki potresi u pravosuđu Srbije, „kazne“ za neposlušne

Veliki potresi u pravosuđu Srbije, „kazne“ za neposlušne

Tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, koje su postupale u slučaju zloupotreba u „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) i koje su premještene u druga odjeljenja Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu bez razloga, nisu jedine koje su proteklih mjeseci morale da „napuste“ koruptivno odjeljenje.

Vijest da su dvije tužiteljke iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu smijenjene uznemirila je čitavu javnost, posebno što su obje radile na slučaju zloupotreba u EPSu, koji je rezultirao hapšenjem šestoro osumnjičenih.

Dosad je sedam tužilaca premješteno iz koruptivnog odjeljenja, a među njima su Nataša Pavlica, Branka Trifunović, Milena Božović, Ana Borović, Ivan Duzlevski.

Ana Borović, šefica Odjeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, smijenjena je sa te funkcije početkom prošle godine. Odluka o smjeni Borovićeve iznenadila je njene kolege u pravosuđu, a došla je nedugo nakon što je za novog šefa Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izabran Nenad Stefanović.

Iako razlozi za smjenu Borovićeve nisu nikada zvanično saopšteni, pojedini izvori iz pravosuđa ispričali su tada za Nova.rs da je smjena inspirisana ličnim razlozima. Prema nezvaničnim saznanjima, Borovićeva nije bila u dobrim odnosima sa aktuelnim višim javnim tužiocem. Navodno, Stefanović je prije nekoliko godina, kada je Borovićeva bila šefica Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu, konkurisao za zamjenika, međutim, nije izabran.

Tada su zahladili odnosi između ovih tužilaca. Upravo zbog toga se pretpostavlja da je Stefanović, ubrzo po dolasku na mjesto šefa VJT, donio ovakvu odluku.

Savovićeva i Paunovićeva su ovih dana u fokusu javnosti jer su „sklonjene“ sa predmeta u kojem su istraživale zloupotrebe u EPSu. Odmah nakon toga, Više javno tužilaštvo je saopštilo da su obje otišle na drugu funkciju po sopstvenom zahtjevu, što su tužiteljke demantovale, a potom je isto učinilo u Udruženje tužilaca.

Pored Savovićeve, koja je sklonjena prije nego što je stigla da sasluša osobe čije je hapšenje naredila, njena koleginica Paunovićeva degradirana je na niže radno mjesto jer se otvoreno suprotstavila šefu Nenadu Stefanoviću i pred kolegijumom čitavog odjeljenja mu poručila da ona neće raditi mimo zakona, po njegovim usmenim naredbama.

U Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, u kojem su radile dvije smijenjene tužiteljke, nikada nije bilo predmeta iz domena visoke korupcije, pranja novca ili procesuiranja funkcionera, kao EPS, u kojima su uspjeli stići do hapšenja i otvaranja istrage. U okviru tog slučaja uhapšeno je šest osoba koje su oštetile budžet za više od sedam miliona dolara.

Nepostupanje ovog odjeljenja doživjelo je vrhunac dolaskom Stefanovića na čelo VJT i raspoređivanjem njegovog poslušničkog kadra na sve rukovodeće pozicije u VJT, prenijeli su mediji u Srbiji.

Tužiteljku Paunović smatrali su jednom od najiskusnijih postupajućih zamjenica u VJT, iza koje stoji višedecenijska karijera i nerijetko uspješno postupanje u brojnim delikatnim slučajevima iz gotovo svih oblasti. Posebno je bila istaknuta njena angažovanost prilikom promjene Krivičnog zakonika i uvođenja doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje djece.

Paunovićeva je rekla da ima veliku podršku kolega i da je zamjenik tužioca 17 godina, od toga pet u odjeljenju iz kojeg je premještena.

Na pitanje da li su ona i njena koleginica Bojana Savović premještene jer se „na taj način neposlušni tužiocui kažnjavaju“, odgovorila je da se to dešava „jer profesionalno i savjesno, ali i pošteno“ obavljaju svoj posao.

(Nova, Euronews)

 

CATEGORIES
Share This