Srpski narod, ali i albanski žrtva su Kurtijeve politike

Srpski narod, ali i albanski žrtva su Kurtijeve politike

Tragični događaj na Kosmetu posljedica je niza pogrešnih koraka i iščašenog procesa koji se na sjeveru dešavao do sada, stav je političkih analitičara koji ocjenjuju da bi ovo mogla biti prekretnica za tu srpsku pokrajinu.

Srpski narod, ali i albanski, žrtva su politike Aljbina Kurtija koja je pojačala tenzije na Kosmetu, ali i dovela do  sukoba  u kojem su poginula trojica Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije, smatra politikolog Mišel Zubenica.

“Mislim da je međunarodna zajednica dobro reagovala, jer nije bilo bombastičnih izjava ni SAD ni EU. I KFOR je tražio da ne bude više žrtava. Ja se samo nadam da takvih događaja više neće biti, jer  su građani na Kosovu žrtva politike Kurtija koja vodi ka novom sukobu koji može da se desi na Balkanu.”

Stručna javnost ocjenjuje da posljednji tragični događaji neće dovesti do novih sukoba, ali mogu biti prekretnica za Kosmet.

“Nadam se da nije početak oružanog ustanka, jer mislim da mi kao narod to ne možemo da iznesemo u ovoj siutuaciji, ali nadam se da je otrježnjenje naroda da krenemo u sve druge oblike pasivne borbe protiv političkog zapada i da atmosfera bude prelomljena u tom pravcu i da politika EU nema alternativu i postane potpuno besmislena”, smatra Vladan Glišić iz Narodne mreže.

Na Kosmetu je već vidljivo tiho etničko čišćenje, kaže Zubenica, navodeći da je za većinu srpskog življa na sjeveru život postao neizdrživ.

“Moramo biti svjesni da ko god od albanskih predstavnika bude na vlasti u Prištini imaće jedan cilj zaokruživanje svoje nezavisnosti, svakako bi bilo za njih bolje da Srba bude manje na tom području i da su oni faktor nestabilnosti. Mi moramo da učinimo sve  kako bismo spriječili taj scenario.”

Srbi nisu ti koji traže sukobe, politika takozvanog Kosova je takva da se očekivalo da će se zapaliti bure baruta.

“Cijela politika Srbije je prosta, a to je da branimo svoje, branimo pravo naroda na razdvoj. Da sva druga prava moraju tome biti podređena, a to podrazumijeva da se razvija u skladu sa vrijednostima i kulturom tradicijom, sve to smo branili zato smo bili u sukobu”, kaže Glišić.

Kosovo i Metohija je ispit i za Srbiju i za Albaniju, ali i za međunarodnu zajednicu, smatraju analitičari. Samo ogdovorna politika može dovesti do deeskalacije skukoba i nastavka normalnog života, poručeno je u emisji “Globalno” BN TV.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This