Srbija jedna od rijetkih samostalnih zemalja u Evropi

Srbija jedna od rijetkih samostalnih zemalja u Evropi

Na predizbornom skupu liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ u Štark areni, Vučić je rekao da građani Srbije sami donose odluke šta će Srbija da čini.

„Nama niko ne može da zabrani, kao što su nam zabranjivali decenijama da napravimo film o Jasenovcu, da govorimo o srpskim žrtvama. Niko ne može da nam zabrani da damo ime bulevaru, Bulevar junaka sa Košara. Niko ne može da nam zabrani da poštujemo naše heroje, naše junake, borce za Kosovo i Metohiju, borce za srpske interese.

Niko ne može da nam zabrani da čuvamo svoje nacionalne interese“, poručio je Vučić. Dodao je je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije stajala u redu da ispunjava naloge nekog drugog. „Onda kažu, pa niste se uskladili.

Nije moj posao da se uskladim sa vama, nego sa mojim narodom, sa građanima Srbije i dokle god je to i moj posao, tako će i da bude. Srbija će da vodi brigu o sebi, o svojim interesima, o svom narodu, svojim građanima. I jednako o Srbima, Bošnjacima, Mađarima i svim drugim građanima“, rekao je Vučić.

On je poručio prisutnim da ne znaju kakve je pritiske izdržao, i da je bolje da ne znaju, jer, kako je rekao, lošije bi o mnogima u svetu mislili.

„Mi ne treba da imamo takav odnos. Mi treba da imamo samo racionalan odnos, samo ozbiljan i odgovoran odnos, da sve te poštujemo. Znamo koliko su veliki, znamo koliko su jaki. Znamo koliko mi nismo dovoljno veliki da bismo s njima mogli da se poredimo.

Ali imamo svoju zemlju, svoje parče zemlje, imamo svoj narod. Za nas je to najveća, najbolja i najlepša zemlja. Najveći, najbolji i najlepši narod na svetu. I ne treba nam ništa tuđe, samo svoje nikome nećemo da damo. To je nezavisna i slobodarska i suverena Srbija. E to je ono u čemu se razlikujemo od onih pre nas“ , rekao je Vučić.

Naglasio je da je tačno da je Srbija sa svih strana okružena NATO-om, da sa NATO imamo korektne odnose i da će tako i da se trudi da ostane.

„Ali to ne znači da smo zaboravili 1999. godinu, već ćemo svake godine da obeležavamo i da podsećamo ljude na to što se dogodilo, da gledamo u budućnost, ali da se ne stidimo već da se ponosimo svojom hrabrom prošlošću i da skinemo kapu pred svakim junakom koji je položio život na oltar otadžbine. Da im podižemo spomenike, da ne zaboravimo cenu koju su oni platili za slobodnu Srbiju“, poručio je Vučić.

Naglasio je da će Srbija da bude vojno neutralna, da sama čuva svoje nebo, da sami čuvamo svoju zemlju, da sami čuvamo živote građana ove zemlje. „I biće nam vojska sve snažnija šta god oni govorili, kako god oni govorili. Ne zato što hoćemo nekoga da napadamo, već da nas više nikada niko ne bi napao i da nam svako dete bude sigurno i ono u kolevci i ono nerođeno, da zna da će moći da diše vazduh slobode, vazduh sigurnosti, stabilnosti, budućnosti“, poručio je Vučić.

On se osvrnuo na kritike opozicije koja je, kako je rekao, tvrdila da je ucenio ljude da neće biti predsednik ako njegova lista izgubi izbore.

„Zar ne bi bilo mnogo lakše da kažem da ću da budem predsednik i ovako i onako, pa šta me briga. Mogu da pobede kog god hoće, ja imam još četiri godine mandata, lako ću sa svima. A ja neću to da kažem, jer za mene nije fotelja sve. Za mene je politika, program, planovi, Srbija sve. Za mene je Srbija sve. I neću da vladam sa onima koji će da unište Srbiju. E, u tome je razlika između nas“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, on hoće napredak Srbije, a ne njeno propadanje, katančanje fabrika i pljačku. Dodao je da je jedino što je opozicija dogovorila tehnička vlada. „Ljudi, jeste li izašli na izbore, jeste li pitali narod, hoće li narod te vaše tehničare ili narod hoće ozbiljnu i sposobnu vladu koja će da vodi zemlju napred?“, zapitao je Vučič.

Istakao je da je aktuelna vlast obnavljala škole, da je škola u Sjenici vredna 12 miliona evra.

„Neverovatno je šta smo napravili, gde ljudi nisu sanjali da je moguće dobiti takvu školu. I mnogo je takvih škola, od Bele Palanke, mnogo je takvih škola širom Srbije. I u onim siromašnijim krajevima“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je za njega važno da je 2012. godine u julu na računu države Srbije bilo svega 70 miliona evra.

„A samo 10 dana posle toga trebalo je isplatiti 350 miliona evra za penzije. Dakle, nismo imali ni petinu para za penzije da isplatimo. Moralo je odmah da krene zaduživanje da bi narod dobio penzije. A danas na računu imamo pet milijardi evra. Pa pogledajte ko je pravi domaćin“, poručio je Vučić.

(Tanjug) Foto:Tanjug

CATEGORIES
Share This