Godišnjica bombardovanja u Srbiji: Prije 82 godine Njemačka iz vazduha napala Beograd

Godišnjica bombardovanja u Srbiji: Prije 82 godine Njemačka iz vazduha napala Beograd

Nacistička Njemačka je na današnji dan 1941. godine napala Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovala Beograd.

Bombardovanje Beograda počelo je na pravoslavni Vaskrs u 6.30 ujutro i tog, 6. aprila 1941. godine napad je ponovljen još tri puta, da bi 7. aprila grad bio ponovo bombardovan, kao i 11. i 12. aprila pred dolazak njemačke vojske u grad.

U bombardovanju je uništeno skoro 50 odsto stambenog fonda grada, a među uništenim objektima bila je i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu sa više od 350.000 knjiga, razoreni su brojni vjerski i obrazovni objekti, skloništa i bolnice.

U napadu je učestvovalo ukupno 880 aviona, izbačeno je oko 440 tona razornih i zapaljivih bombi, a korišćene su i specijalne padobranske mine od 1.000 kilograma, čija je eksplozivna moć izazivala strahovita razaranja, navodi se na sajtu Muzeja grada Beograda.

Uništeno je 9.365 stambenih zgrada, a vodovodna mreža oštećena je na 360 mjesta.

Tačan broj žrtava bombardovanja nikada nije utvrđen jer je određen broj stradalih trajno ostao zatrpan pod ruševinama, ali se procjenjuje da je poginulo između 2.200 i 4.000 ljudi.

Više stotina ljudi poginulo je u javnim skloništima koja su takođe bila meta vazdušnih napada – u porti Vaznesenjske crkve, Karađorđevom parku i drugima.

Prema pojedinim informacijama, jugoslovenska protivvazduhoplovna odbrana oborila je više od 40 njemačkih aviona, a u borbama je poginulo i 11 jugoslovenskih pilota.

Napad na Jugoslaviju izvršen je i kopnenim putem, iz više pravaca.

Njemačke, italijanske i mađarske trupe prodrle su na teritoriju Jugoslavije iz pravca Italije, Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije.

Ova invazija koja se naziva i Aprilski rat završena je 17. aprila 1941. godine okupacijom i podjelom Jugoslavije između Sila Osovine.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This