UEFA zbog Saudijaca razmatra uvođenje pozivnica za Ligu šampiona

UEFA zbog Saudijaca razmatra uvođenje pozivnica za Ligu šampiona

Evropska fudbalska federacija (UEFA) razmatra uvođenje posebne pozivnice koja bi vrijedila u Ligi šampiona, a ona bi podrazumijevala da se klubovi van Europe nastupe u elitnom takmičenju, uz objašnjenje da evropska publika ne bude uskraćena da gleda najveće svjetske zvijezde koje su ovog ljeta pohrlile u Saudijsku Arabiju.

Najviše bi profitirali klubovi iz ove prebogate zemlje u kojoj je fudbal u velikoj ekspanziji. Kristijano Ronaldo je u Al Nasru od januara, a sada mu se priključio i Marcelo Brozović.

Karim Benzema, Sergej Milinković-Savić, N’Golo Kante, Kalidu Kulibali samo su neka od poznatih imena koja će u novoj sezoni igrati u saudijskom prvenstvu, ali ne i u Ligi šampiona.

UEFA će od 2024. promijeniti format Lige šampiona, a umjesto 32 tima učestvovaće ih 36. Umjesto dosadašnje podjele u osam grupa po četiri kluba, svi će biti u jednoj grupi od 36, a žrijeb će odlučiti ko će s kim da igra, piše Indeks.

Osam najboljih na tabeli plasiraće se direktno u osminu finala, a sljedećih 16 ekipa takmičiće se u razigravanju za preostalih osam mjesta u ovoj fazi. UEFA, piše „Kalčomerkato“, želi da napravi sve da očuva popularnost Lige šampiona.

Agencije

CATEGORIES
Share This