NESTVARNO POLUFINALE EURO 2024: Španija nakon velikog preokreta eliminisala Francusku, a jedan igrač ispisao istoriju (FOTO/VIDEO)

NESTVARNO POLUFINALE EURO 2024: Španija nakon velikog preokreta eliminisala Francusku, a jedan igrač ispisao istoriju (FOTO/VIDEO)

FUDBALERI Španije prvi su finalisti Evropskog prvenstva, pošto su pobedili Francusku sa 2:1 u utakmici koja se odigrala u Minhenu.

Ovaj meč će dugo pamtiti čudo od deteta Lamin Jamal koji je ispisao istoriju EURO 2024! On je postao najmlađi strelac u polufinalima kontinentalnih takmičenja.

Publika koja je došla na „Alijanc Arenu“, ali i ona kraj malih ekrana mogla je da uživa u fantastičnoj utakmici, posebno u prvom poluvremenu u kom su viđena sva tri pogotka.

Bilo je dovoljno svega devet minuta da se mreža zatrese. Uradio je to napadač „trikolora“, Randal Kolo Muani. Kilijan Mbape je sjajno centrirao sa leve strane, najbolje je bio postavljen fudbaler PSŽ-a koji je odličnim udarcem glavom uspeo da savlada Unaija Simona.

„Furija“ je od tog momenta počela da liči na ekipu koja je dominirala tokom EURO 2024. Napadački fudbal joj se isplatio. Za samo četiri minuta došla je do preokreta. Najpre je supertalentovani Lamin Jamal raspalio po lopti sa nekih 20 metara, bacio se Majk Manjan, ali udarac je bio neodbranjiv i lopta je završila iza njegovih leđa.

Francuzima se u 25. minutu možda vratilo za mečeve protiv Austrije i Belgije koje su pobedili autogolovima rivala. Tako je sad Španija došla do vođstva. Dani Olmo je „promešao“ odbranu rivala, nakon toga dobro je šutirao, lopta je išla u gol, a Žil Kunde je pokušao da je spreči da tamo ne završi. Ipak, od svega uspeo je da zatrese sopstvenu mrežu. Gol je na kraju zvanično pripisan vezisti Lajpciga.

Drugi deo meča bio je manje sadržajan. Francuska je opasno zapretila udarcima glavom Aurelijana Čuamenija i Dajoa Upamekana, no oni nisu bili dovoljno kvalitetni da završe iza leđa golmana Atletik Bilbaa. Takođe, udarci Tea Ernandeza i Kilijana Mbapea iz dobrih pozicija završili su visoko preko gola.

Španija nije mnogo pretila. Čuvali su izabranici Luisa de la Fuentea rezultat i uspeli su to da urade i tako dođe u situaciju da se bore za četvrtu titulu prvaka Evrope. Trofej su osvajali 1964, 2008 i 2012. godine.

Vredi istaći i to da je ova reprezentacija postala prva koja je ikada zabeležila šest pobeda i to uzastopnih na prvenstvu Starog kontinenta.

„Furija“ će se u finali sastati sa pobednik duela Engleska – Holandija. Pomenuta utakmica igra se u sredu od 21 sat u Dortmundu.

Španija – Francuska 2:1 (2:1)

Stadion: „Alijanc Arena“ (Minhen). Gledalaca: oko 65.000. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Strelci: Jamal 21, Olmo 25 (Španija) – Kolo Muani 9 (Francuska).

Španija (4-2-3-1): Simon – Navas (od 58. Vivijan), Naćo, Laport, Kukurelja – Rodri, Ruiz – Jamal (od 90+4. Tores), Olmo (od 76. Olmo), Vilijams (od 90+3. Zubimendi) – Morata (od 76. Ojarzabal).

Francuska (4-3-3): Manjan – Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez – Kante (od 62. Grizman), Čuameni, Rabio (od 62. Kamavinga) – Dembele (od 69. Dembele), Kolo Muani (od 62. Barkola), Mbape.

Ove dve selekcije su posldenji meč odigrale 2021. godine kada su „trikolori“ trijumfovali u finalu Lige nacija sa 2:1.

Podsetimo, u drugom polufinalu koje se igra u sredu od 21 sat sastaju se Engleska i Holandija.

Novosti

CATEGORIES
Share This