Korak bliže Završnom mastersu: Đoković dobio odlične vijesti uoči početka turnira u Šangaju

Korak bliže Završnom mastersu: Đoković dobio odlične vijesti uoči početka turnira u Šangaju

Novi ponedjeljak nam je donio i novi presjek stanja u vrhu svjetskog tenisa, ali velikih razlika u odnosu na prethodnu nije bilo u vrhu. Peking i Tokio su još uvijek u toku, pa je razlog jasan.

Novak Đoković je i dalje četvrti teniser planete sa 5.560 bodova i jedina razlika u odnosu na prošli presjek je ta što mu je drugo mjesto bliže za dvjesta bodova, poslije tolikog gubitka Aleksandra Zvereva. Lider je Janik Siner sa 11.180 bodova, dok je Karlos Alkaras na učinku od 6.690 na trećoj poziciji.

Ono što Srbin svakako više posmatra, iako je istakao i sam da mu to nije primarni cilj, jeste trka u 2024. godini za Završni masters u Torinu, a tu takođe nije bilo velikih izmjena kada je njegova pozicija u pitanju.

Nole zauzima deveto mjesto od početka godine sa 3.270 bodova, što je 35 manje od prvog tenisera iznad crte na osmom mjestu Aleksa de Minora.

Kada su u pitanju njegovi konkurenti u toj borbi, situacija nije loša, pošto su samo Rusi Danil Medvedev i Andrej Rubljov odmakli svojim učincima u Pekingu i plasmanima u samu završnicu, a mogu i dodatno da zarade ukoliko odu dalje.

Janik Siner, Karlos Alkaraz i Aleksandar Zverev su već obezbijedili torino, a Rusi su pobjegli na 4.530, odnosno 3.530 bodova. Tejlor Fric, Kasper Rud i pomenuti Australijanac tek u Šangaju mogu da se nadaju novim bodovima, a trenutno prva dvojica imaju 3.900 i 3.805.

To važi i za maltene sve tenisere ispod Novaka trenutno u trci, a jedina prijetnja sa svježim bodovima trenutno je Holger Rune, koji se plasirao u polufinale Tokija, ali je i dalje daleko sa 2.385 na tek šesnaestoj poziciji. Iznad su Dimitrov, Pol, Cicipas, Hurkač, Tijafo, Museti…

Sve u svemu, dobar rezultat za Novaka u Šangaju bi ga lansirao i vjerovatno bi plasman u finale Srbina poprilično približio Torinu, a titula tek, piše Telegraf.

Dodaćemo da su kada gledamo ATP listu u globalu Miomir Kecmanović i Dušan Lajović doživjeli pad za dve i tri pozicije na 55. i 68, dok su Laslo Đere i Hamad Međedović sč+kočili za šest i dva na 113. i 135.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This