Cilj je ostvaren, zašto stati na tome: Borac preko Budimpešte čekira put u Ligu Evrope

Cilj je ostvaren, zašto stati na tome: Borac preko Budimpešte čekira put u Ligu Evrope

Evropski put fudbaleri Borca nastavljaju večeras u Budimpešti, a posljednja prepreka u eliminacionoj fazi je Ferencvaroš.

Slavni mađarski klub je, po mnogim ocjenama, i najteži rival našem šampionu ove sezone. Neki stručnjaci tvrde da je velikan sa obala Dunava u ovom trenutku kvalitetniji od grčkog PAOK.

Bilo kako bilo, Borac je ostvario cilj i upisao najveći rezultat u svojoj istoriji. Plasman u Ligu konferencija je zagarantovan, a može li se i korak više odgovor ćemo saznati u narednih osam dana.

U taboru najtrofejnijeg kluba Srpske dobro su skenirali narednog rivala. Radi se o velikanu evropskog fudbala, iza kojeg je slavna prošlost. Ferencvaroš se tek posljednjih decenija vraća na stare staze slave. Na putu prema Ligi šampiona zaustavio ih je danski Mitjiland. U prvom meču Danci su pobijedili sa 2:0, a u Budimpešti je bilo neriješeno (1:1), dovoljno da zeleno-bjele usmjere prema gradu na Vrbasu.

Šta i koliko Borac može u sudaru sa ovako moćnim timom, čije boje brane igrači poput nekadašnjeg golgetera Crvene zvezde Aleksandra Pešića, zatim reprezentativca Mađarske Barnabasa Varge, pa Adama TraoreaMohameda Abu FanijaIbrahima SiseaZaharijansenaRamireza

Neće biti lako, ali sigurno je i da igrači najtrofejnijeg kluba Srpske imaju jak motiv da na velikoj sceni pokažu koliko mogu.

– Pred nama je težak rival, ali ne plašimo se. Prošli smo mi mnogo toga u prethodnim susretima, stekli neko iskustvo, pa ćemo vidjeti koliko sad možemo. Daćemo sve od sebe na terenu. Siguran sam da će svaki igrač pružiti maksimum – rekao je šef stručnog štaba Mladen Žižović.

Stručni štab Borca je danima analizirao večerašnjeg rivala. U prvenstvenom susretu protiv Slobode crveno-plavi su pokazali svježinu, ali i neke adute koje bi mogli da iskoriste večeras.

– Ta utakmica protiv Slobode nam je dobro došla. Osvježili smo ekipu, pobijedili i tako podigli atmosferu na viši nivo. Znamo šta nas čeka u Mađarskoj. Ferencvaroš je ekipa koja napada od početka susreta. Vrše konstantan pritisak na protivničku odbranu. Zato ponavljam neće biti lako, ali lopta je okrugla, borićemo se, pa šta bude – dodao je Mladen Žižović.

Njegov pomoćnik Bojan Puzigaća kaže da motiva igračima ne nedostaje, a ovo gostovanje poredi sa onim u Solunu.

– I tad su nas mnogi otpisali, pričali da ćemo doživjeti katastrofu, a mi smo Grcima pružili žestok otpor. Ova ekipa igra bolje protiv jačih rivala, a taj dvomeč sa PAOK je dokaz. Ako analiziramo sve utakmice u Evropi ove sezone, vidjećemo kako je to bilo protiv Egnatije, PAOK, Klaksvika. Ne treba da se vraćamo u nešto što je prošlo. Moramo da gledamo naprijed, a pred nama je Ferencvaroš, klub sa 35 titula i 24 Kupa Mađarske. Slavna istorija našeg rivala trebalo bi samo da nam bude motiv više – rekao je Puzigaća, koji je ekipu vodio u dvomeču protiv PAOK.

Ukoliko eliminišu Ferencvaroš, fudbaleri Borca će se plasirati u Ligu Evrope, što će biti najveći uspjeh nekog kluba iz BiH na međunarodnoj sceni, bar od kako se u UEFA takmičenjima igra po grupnim fazama. Ako Mađari prođu dalje, onda će Borac u žrijeb za grupnu fazu Lige konferencija. Na taj način će ponoviti uspjeh Zrinjskog od prošle sezone.

Meč između Ferencvaroša i Borca igra se večeras od 21 sat u Budimpešti, a revanš je na programu idućeg četvrtka u Banjaluci.

Agencije

CATEGORIES
Share This