Zakon o igrama na sreću donio benefite privatnim firmama

Zakon o igrama na sreću donio benefite privatnim firmama

Od usvajanja Zakona o igrama na sreću u Republici Srpskoj prošlo je više od cetiri godine. Tada su predstavnici vlasti tvrdili da je cilj novog zakona jačanje Lutrije Republike Srpske, međutim predstavnici opozicije smatraju da su izmjene zakona dovele samo do, kako navode, bogaćenja privatnih firmi bliskih vlasti.

Prije četiri i po godine zvaničnici su tvrdili da će novi zakon pomoći Lutriji Republike Srpske da popravi finansijske pokazatelje. Međutim, predstavnici opozicije ukazuju da je nakon toga neustavno osnovana firma Elektronska video lutrija koja kao partnera u priču uključuje firmu koju su osnovale, kako navode, osobe bliske vrhu vlasti, pa umjesto da u najvećoj mjeri profitira država privatne firme se bogate preko Lutrije Republike Srpske.

„Radi se o firmi Senet koja je povezana sa porodicom Radišić, inače kumom od Milorada Dodika.  Za sad su izgubili pet miliona, ali više sudskih procesa je u toku i mislim da će Republika Srpska zbog kriminala, korupcije i monopola izgubiti ogroman novac“, kaže narodni poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

On pita i kako firma koja je izabrana za partnera ostvaruje višestruko veću dobit od Lutrije? Ovaj nesrazmjer u profitu dokazuju i uporedni podaci.

Prema podacima portala Kapital Lutrija je u 2021. ostvarila gubitak od 287 hiljada maraka, a godinu kasnije profit od milion i 128 hiljada maraka. Elektronska video lutrija je u 2021. godini ostvarila dobit od 2,1 milion, a u 2022. dobit od 2,3 miliona maraka.

U istim godinama firma Senet prvo ostvaruje dobit od 2,7, a sljedeće godine zarađuje čak 4,1 milion maraka.

Iz Lutrije odgovaraju da se od izmjena zakona finansijski rezultat popravlja. Međutim, nisu odgovorili na pitanje da li su zadovoljni omjerom u kojem firma Senet zarađuje višestruko više od njih?

„Dakle, primjena novog zakona omogućila je Lutriji RS ne samo da gubitak iz proteklih godina pretvori u navedeni dobitak, nego je dobila priliku da sa glavnim partnerom Državnom lutrijom Srbije proširi saradnju na kreiranju novih igara i tehnološko unapređenje novih puteva uplate naših igara, o čemu ćemo uskoro imati više prilike da govorimo“, saopšteno je iz Lutrije Republike Srpske.

Prijređivanje igara na sreću, smatraju ekonomisti, u svim državama predstavlja trajan izvor zarade, zbog čega bi prihod države morao biti značajno veći od postojećeg.

„Očigledno je da bi se moralo ući u poslovanje Lutrije Republike Srpske i vidjeti šta su razlozi tako malih prihoda i po kom osnovu su date koncesije odnosno prava iznajmljivanja aparata i prikupljanja sredstava po tom osnovu. Ja lično mislim da tu treba da uđu ozbiljni eksperti i da ustanove gdje se odlivaju pare koje bi trebale ostati u Lutriji“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Nedavno je objavljena i informacija da je Lutrija izgubila višemilionski spor sa kladionicom Premijer i da mora da plati pet miliona maraka. I ovaj spor je nastao nakon izmjena Zakona o igrama na sreću i davanja monopola Lutriji na priređivanje elektronskih igara na sreću.

(BN) Foto: Capital

CATEGORIES
Share This