Za početak bi bilo dobro da ministar Bukejlović ne obmanjuje javnost ili da bar nešto nauči

Za početak bi bilo dobro da ministar Bukejlović ne obmanjuje javnost ili da bar nešto nauči

Ministru Bukejloviću možda nije poznato: Zbog klevete se ne ide u zatvor u Hrvatskoj, u Srbiji je dekriminalizovana

Obrazlažući ovih dana nacrt izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima kleveta ponovo postaje krivično djelo, u Ministarstvu pravde Republike Srpske pozivali su se na slične zakone u Srbiji, Hrvatskoj i zemljama EU.

U saopštenju Ministarstva pravde Republike Srpske od subote napominje se da je kleveta kao krivično djelo prisutna u svim pravnim regulativama zamalja regiona i EU i da je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožim kaznama, uključujući i zatvorsku.

„Podsjećamo da je zakonima u pojedinih zemalja EU kleveta sankcionisana čak zatvorskom kaznom, kao što je slučaj u Hrvatskoj„, tvrde u ministarstvu.

U četvrtak, kada je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim su propisana nova krivična djela koja se odnose na povredu ugleda i časti, ministar Miloš Bukejlović rekao je, između ostalog, „da svaka druga država u EU ima klevetu kao krivična djela“, pa dodao:

„U Srbiji i Hrvatskoj su predviđene kazne zatvora, a Crna Gora propisuje isto novčane kazne. Sva krivična djela idu po prijedlogu oštećenog“.

Međutim, prostim uvidom u krivične zakonike Srbije i Hrvatske može se vidjeti da su stavovi Bukejlovića i Ministarstva pravde zasnovani na neprovjerenim činjenicama.

U Krivičnom zakoniku Hrvatske kleveta jeste krivično djelo i u slučaju presude nadoknađuje se novčano, a zatvorska kazna je ukinuta izmjenama koje su stupile na snagu još 2013. godine.

U Srbiji je kleveta izbrisana iz Krivičnog zakonika izmjenama i dopunama koje su stupile na snagu 2012. godine. To je učinjeno na zahtjev velikog broja udruženja i stručne javnosti, a naročito novinarskih udruženja.

Mondo

CATEGORIES
Share This