VRS u ratu imala manje vojnika nego 30 godina kasnije

VRS u ratu imala manje vojnika nego 30 godina kasnije

Prema našim procjenama, pravo na jedinstveni borački dodatak u Republici Srpskoj ostvariće oko 194.000 boraca.

Ovo je nedavno izjavio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, komentarišući dinamiku prijavljivanja nekadašnjih boraca VRS za ostvarivanje tog prava. Egić je, između ostalog, tada rekao i da proces prijavljivanja ratnih veterana još traje, te da će isplata boračkih dodataka početi kada se to završi.

Podatak da se u evidencijama nalazi čak 194.000 demobilisanih boraca VRS, za sve učesnike proteklog građanskog rata u BiH, najblaže rečeno, zvuči nevjerovatno. U javnosti i na društvenim mrežama često se mogu čuti komentari da ukoliko je zaista tačno da je VRS imala toliko boraca, vrlo lako mogla stići do Beča ili Berlina, umjesto što se grčevito borila za odbranu granica Srpske.

Donatori i radne obaveze

Ono što se zna jeste to da je Vojska Republika Srpske za vrijeme ratnih sukoba u BiH bila podijeljena na šest korpusa (Prvi krajiški korpus, Drugi krajiški korpus, Istočnobosanski korpus, Drinski korpus, Sarajevsko-romanijski korpus i Hercegovački korpus), plus nekoliko jedinica koje su bile direktno vezane za Glavni štab.

najoptimalnijoj varijanti, odnosno po predviđenoj formacijskoj popunjenosti, Prvi krajiški korpus trebalo je da ima 72.000 boraca, Drugi krajiški i Istočnobosanski po 26.000, Sarajevsko-romanijski oko 15.000, Drinski 21.000 i Hercegovački 23.000 boraca. Znači, optimalan broj svih boraca VRS, u idealnim uslovima, iznosio je maksimalno 183.000.

Čak i po podacima tadašnje neprijateljske strane, odnosno informacijama koje su objavljivali bilteni Hrvatske vojske i HVO, Vojska Republike Srpske brojala je oko 177.000 pripadnika.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Naravno, u stvarnosti je bilo puno drugačije, pa su tako zbog “donatorskih” i radnih obaveza, kao i brojnih drugih izuzeća od vojne obaveze, gotovo sve jedinice bile značajno oslabljenog sastava. Prema nekim procjenama, realan broj onih koji su čak i u najkritičnijim ratnim godinama zaduživali uniformu VRS nije iznosio više od 155.000.

Budući da je u ratu, prema zvaničnim podacima, poginulo blizu 24.000 boraca VRS, da je od završetka ratnih sukoba prošlo skoro punih 30 godina te da je veliki broj nekadašnjih učesnika rata otišao s ovog svijeta prirodnim putem, a značajan broj odselio iz Republike Srpske “trbuhom za kruhom”, potpuno je nejasno kako se broj ratnih veterana, odnosno onih koji ostvaruju pravo na mjesečni borački dodatak, umjesto značajnog smenjenja, prema podacima ministra Egića povećao na skoro 200.000?!

Hitna revizija

Poslijeratna inflacija boraca VRS, koji po osnovu učešća u rata danas potražuju pravo na mjesečni dodatak, inače, jedna je od glavnih tema na čijem rješavanju insistiraju brojni nekadašnji pripadnici VRS i njihova udruženja.

Prema riječima Nedeljka Klincova, potpredsjednika Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, revizija boračkih statusa i utvrđivanje ko je bio pravi, a ko lažni borac, predstavlja preduslov za dalje rješavanje brojnih problema koji muče tu populaciju.

– Prva i osnovna stvar koja treba da se uradi je revizija statusa boraca. Iz rata je izašlo oko 130.000 boraca VRS, a danas ih po raznim evidencijama ima više od 200.000. Jasno je da postoji ogroman broj lažnih boraca, dezertera, koji su raznim mahinacijama uspjeli da se “uguraju” među prave borce i danas ostvaruju prava koja im ne pripadaju. Da nema takvih, danas bi pravi borci imali veća prava – kaže za Srpskainfo potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” Nedeljko Klincov.

On tvrdi da se na boračkim spiskovima nalazi najmanje 70.000 onih koji rata nisu ni vidjeli.

– Samo hitnim provođenjem revizije moguće je nešto popraviti. Time bi se stvorili i uslovi za povećanje boračkih naknada koje danas primaju mnogi koji to ni po čemu nisu zaslužili – ističe Klincov.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This