Vlast RS usvaja Izborni zakon: Šta poslije?

Vlast RS usvaja Izborni zakon: Šta poslije?

Prijedlog Izbornog zakona Republike Srpske biće na dnevnom redu 13. posebne sjednice Parlamenta Srpske, potvrđeno je na Kolegijumu Narodne skupština. Ovo sada dovodi u pitanje na koji način će se provesti lokalni izbori u oktobru s ozbirom da su izmjene izbornog zakona BiH već zvanično objavljene.

Da Milorad Dodik upravlja svim institucijama u Srpskoj, potvrđuje se skoro svakodnevno. Ovaj put, Dodik je, bez dogovora sa drugima, najavio donošenje izbornog zakona Srpske do 20. aprila.

I onda poslušna Narodna skupština sve ekspresno ispunjava. Tako će već u četvrtak 18. aprila od 10 časova poslanici razmatrati prijedlog Izbornog zakona Srpske.

„Javne rasprave su završene dostavljene su vladi i vlada je dala svoje sugestije konačan tekst je napravljen vlada je dala saglasnost na taj zakon i stvar je tehničke procedure“, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NS RS

Na ovakve poteze stizala su brojna upozorenja, od CIK-a BiH pa do američke ambasade.

Čini se da je neke poslanike SNSD-ove većine upravo to i uplašilo, jer kako nezvanično saznajemo, pojedini poslanici skupštinske većine odbili su da daju bjanko podršku za donošenje izbornog zakona Republike Srpske.

Opozicija kaže, nećemo podržati Izborni zakon.

„Ukoliko ovaj izborni zakon bude identičan onom koji smo dobili u 5 do 12 na prošloj sjednici i ako bude istog sadržaja neće biti prihvatljiv za SDS“, poručio je Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NS RS.

„Ovakav Izborni zakon nećemo podržati i mislim da je krajnje vrijeme da svima koji se igraju sa Republikom Srpskom da poručimo da prestanu to raditi ako vlast želi nešto dobro neka povuče ovaj zakon iz procedure“, kazao je Igor Crnadak, šef kluba poslanika PDP-a u NS RS.

Analitičari kažu da je u BiH na sceni konfuzija kada je riječ o održavanju izbora i teško je predvidjeti kakav će epilog uslijediti na kraju.

„Tu opet možemo očekivati dalje sanckije čak se pominje sankcionisanje određenih političkih subjekata čak i da SNSD može doći u poziciju kao SDS zaista nezahvalno prognozirati šta će biti do lokalnih izbora da li će uopšte te stranke moži izaći na izbore zato što će biti i blokirani računi ili na neki drugi način će biti sputani, a imamo i prijetnje od strane rukovodstva iz RS kad je u pitanju izborni zakon što je jedna vrsta državnog udara u ovom trenutku“, smatra Mladen Bubonjić, politikolog .

Zanimljivo je da će na sjednici u četvrtak jedna od tačaka biti i zakon o imunitetu Srpske koji je prošle godine usvojen u nacrtu i predviđa da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti.

Postavlja se pitanje zašto ovaj zakon baš sad dolazi i koga će i od čega zakon o imunitetu da štiti.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This