Vlada odustala od Direkcije za investicije

Vlada odustala od Direkcije za investicije

Vlada Republike Srpske je prije dvije godine dobila podršku parlamentarne većine za osnivanje Republičke direkcije za investicije, međutim ovo tijelo još nije osnovano. Zbog čega i dalje nije osnovana institucija, za koju se 2021. godine Vladi toliko žurilo?

Po hitnom postupku, premijer Republike Srpske je 2021. godine u Narodnoj skupštini pokrenuo proces osnivanja direkcije koja je trebalo da bude kontakt tačka sa investitorima. Pravdajući osnivanje Direkcije Radovan Višković je tada sa skupštinske govornice poručio da pojedini službenici reketiraju investitore.

„Ja nemam problem da kažem da određeni pojedinci u određenim ustanovama čak te ljude u nekom momentu narodski rečeno reketiraju ili traže neku uslugu da bi završili posao koji je u nečijoj nadležnosti“, rekao je predsjednik Vlade 2021. godine.

Ko konkretno reketira nikada nije objelodanjeno, a odustalo se i od osnivanja Direkcije za investicije. Prethodno obezbijeđenih milion i po maraka u budžetu za njen rad, je sada preusmjereno u druge svrhe, pa u rebalansu budžeta za rad direkcije nema sredstava. Još kod najave osnivanja, predstavnici opozicije su upozoravali da ne treba ići u tom pravcu.

„Tada sam kao narodni poslanik rekla da za tom direkcijom nema neke pretjerane svrhe i potrebe zato što u okviru drugih ministarstava Vladinih agencija i drugih institucija taj posao može da bude urađen bez potrebe za osnivanjem nove organizacije koja naravno na čelu ima direktora, zaposlene stručne službe i ostalo“, smatra predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić.

Ekonomisti od početka pitaju, zbog čega se i pominjalo osnivanje ove direkcije, kad Republika Srpska već ima kapacitete za privlačenje stranih investicija, koje, kako navode, ne rade svoj posao kako treba.

„Mislim da je osnovni krivac zašto nemamo investicije Ministarstvo za evropske integracije zato što je u pitanju ministarstvo koje se prije i nazivalo Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom. Tako da, ono je zaduženo za dovođenje novih investicija i nema potrebe osnivati neku drugu ustanovu ili instituciju“, kaže ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović.

Početna ideja je bila da Direkcija bude servis gdje će se sa jednog mjesta rješavati probeleme novih investitora. U opoziciji pitaju da li je jedan od razloga odustajanja, veoma nizak nivo direktnih stranih investicija ili nedostatak sredstava u budžetu pa se finansira samo osnovno?

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This