Višković: Ako dođe do narušavanja mira u BiH doće zahvaljujući Amerikancima

Višković: Ako dođe do narušavanja mira u BiH doće zahvaljujući Amerikancima

– Ovdje se vještački pravi kriza da se plaše građani… Ako dođe do narušavanja mira doće zahvaljujući njihovim mjerama. Oni žele BiH da vide u NATO, oni žele rudna bogatstva nose svojim kompanija.“

Premijer Republike Srpske Radovan Višković odbacio je izvještaj američke obavještajne službe u kome je navedeno da može doći do sukoba u BiH zbog postupaka predsjednika Srpske Milorada Dodika.

„To pitanje trebate postaviti američkom ambasadoru, on bi znao odgovoriti. Ovdje se vještački pravi da se plaše građani. Gospodin Dodik i Republika Srpska ništa ne radi mimo Ustava, svi koji ga krše treba da se zapitaju i ako dođe do narušavanja mira doće zahvaljujući njihovim mjerama. Oni žele BiH da vide u NATO, oni žele rudna bogatstva nose svojim kompanija“, kazao je Višković.

U najnovijem godišnjem izvještaju Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Država se navodi da će se Zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024.

Kada je u pitanju BiH Dodik je označen kao prijetnja zbog preduzimanja provokativne korake kako bi neutralizovao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku, što bi moglo podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije.

Reagujući na upozorenja SAD da bi se na američkoj crnoj listi mogle naći banke iz BiH koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, Višković je rekao da se pritisci na domaće banke nastavljaju.

„Iscrpili su svoje banke kojima mogu da naređuju i vidjeli su da nisu slomili Republiku Srpsku sada pribjegavaju toj vrsti priče. Republika Srpska će preživjeti, ti njihovi pritisci nas ojačavaju, a pritisci postoje to nije nikakva tajna“, istakao je Višković i dodao:

„Vi znate da su 28. juna na Vidovdan prošle godine kada smo trebali isplatiti Bečke obveznice došli u banku iz američke ambasade dva dana prije roka da zaustave transakciju iz Banjaluke u Beč. A vi znate koje su to prijetnje ucjene, sankcije, zaustavljanje projekata u Republici Srpskoj, čak i ono što sami gradimo.“

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This