Većina institucija BiH podstanari u Banjaluci?!

Većina institucija BiH podstanari u Banjaluci?!

Većina institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Banjaluci godinama nema svoje prostorije zbog čega plaćaju visoke kirije za objekte u kojima su smješteni zaposleni. Kirije plaćaju i za smještaj brojnih regionalnih kancelarija u Banjaluci, međutim godinama za rješavanje ovih pitanja ne postoji politička volja ili se čeka pogodan trenutak da se zgrade kupe od privilegovanih pojedinaca?

Godine ili čak decenije bez trajnog rješenja smještaja u kojima su brojne zajedničke institucije za kirije dale desetine miliona maraka.

Zakupnine za smještaj u iznajmljenim objektima plaća Državna agencija za istrage i zaštitu, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine, Agencija za lijekove i medicinska sredstva, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, kao i Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine.

Kad se plaća javnim novcem, onda se ne štedi. Tako Agencija za istrage i zaštitu SIPA za smještaj regionalne kancelarije Banjaluka plaća skoro 16 hiljada maraka mjesečno, dok Agencija za lijekove BiH godinama Ministarstvu zdravlja Republike Srpske plaća oko 19 hiljada maraka mjesečno.

Zanimljivo, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo je svojevremeno izmirivala kiriju od nevjerovatnih 60 hiljada maraka, pa je od 2009. na smještaj ove institucije potrošeno 8,5 miliona maraka.

„Cijena zakupa tih poslovnih prostora ide iznad tržišnog nivoa što govori o prisutnosti korupcije u tom segmentu, nedostacima javnih nabavki, a na drugoj strani pokazuje nepostojanje jedne koordinacije unutar državnih institucija od lokalnog, entitetskog, državnog nivoa da se već postojeći prostori efikasnije i racionalnije koriste i da se sredstva za zakupe smanje ili apsolutno ukinu“, smatra ekonomista Milenko Stanić.

Zanimljivo je to što je za sada jedino izvjesno rješavanje pitanja trajnog smještaja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je u objektu u vlasništvu Republike Srpske, ali za čiju upotrebu nije plaćala kiriju. Pitanje kupovine zgrade godinama je aktuelno jer u opoziciji tvrde sa se posao namješta za firmu Grand trejd u vlasništvu Dodkovog kuma Mileta Radišića, koja je i jedini ponuđač. Zašto vlasti ovako ne žure kada je u pitanju smještaj drugih institucija BiH, u opoziciji smatraju da je i više nego jasno.

„To će doći na red – ne može sve odjednom. Dakle, morate da imate određenu trasu kojom idete i da rješavate jedno pitanje po jedno. Ja vjerujem kada se završi ova saga oko UIO, da će doći na red sljedeća institucija koja će svakako da posluži obaranju mnogih rekorda koji se tiču javnih nabavki“, kaže šef poslaničkog kluba SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

„Mi vidimo da i ta Uprava za indirektno oporezivanje i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo dugi niz godina imaju odvojena sredstva u budžetu za kupovinu zgrada. Zašto se to nije realizovalo, evo vjerovatno se čeka pogodan neko od koga će se zgrade kupiti i tada će se posao i realizovati“, kaže Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Najinteresantnija je situacija sa Agencijom za identifikacione dokumente BiH jer je njena zgrada trebalo da bude izgrađena 2014. godine, međutim rokovi se godinama produžavaju, a temelji zgrade zarastaju u korov. Sve ukazuje da višegodišnje rasipanje novca za preskupe kirije nije sporno, dok se ne ukaže potreba za kupovinom zgrade od nekoga ko je blisko povezan sa nekim iz kruga vladajućih političara.

(BN)

CATEGORIES
Share This