Ukoliko se bilo šta nametne staje evropski put!

Ukoliko se bilo šta nametne staje evropski put!

Taj dan najavljivan je kao velika utakmica a nije utvrđen datum, ovo je potvrda da Dejtonska struktura funkcioniše, izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Palati Republike povodom otvaranja pregovora BiH sa EU.

„Ja ne želim da govorim o politikama. Važno je napomenuti da je Evopski savjet potvrdio da je BiH stabilna. Nespojivo je sa EU da se nameću bilo kakva rješenja. Ukoliko se bilo šta nametne staje evropski put“, naveo je Dodik.

Dodik kaže da nikome ne bi preporučio da se igra pogotovo ne, kako je rekao, lažni Nijemac.

„Republika Srpska ostaje privržena Dejtonskom stavovima. Sada su na redu preostalih 14 prioriteta. Mi nismo euforični mi potišteni, promjena ustava ne dolazi u obzir“, naglasio je Dodik.

Evropska unija pojačava pravila, prvo što nas čeka je pitanje Usavnog suda, ističe Dodik.

„Mi smo predložili našim partnerima na nivou BIH prioritete i očekujemo da se obećanja ispune. Fino je čuti da idete ka tome nekom evropskom putu, neke zemlje tamo propadaju kao što je Njemačka“, rekao je Dodik.

Tražimo da se naša prava poštuju, dodao je Dodik.

Za člana Predsjedništva BIH, Željku Cvijanović juče je donesena važna odluka.

„Sačekala sam da se ishvališu, bez Republike Srpske ništa ne bi bilo. Ustavni sud treba da se vrati pod okrilje domaće strukture“, izjavila je Cvijanovićeva.

Pregovori će potrajati, treba smiriti euforiju smatra Cvijanovićeva.

„Želim da vidim pregovarački proces a ne prevarantski, nema nikakvih nametanja“, kazala je Cvijanovićeva.

Velika smetnja evropskom putu je OHR, ocjenjuje Cvijanovićeva.

Premijer Srpske, Radovan Viškovoć, poručuje da se moraju uvažiti činjenice da postoje dva entiteta i tri naroda.

„Ovo je dobar put za napredak BIh za sve građane ali se mora voditi računa i moramo jedni druge da uvažavamo. Ovo je poziv da nas očekuje težak put i rad. Jedini benefit je da nas ne lažu oko pristupa evropskim fondovima“, kaže Višković.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This