Ovako je počelo stvaranje MUP Republike Srpske

Ovako je počelo stvaranje MUP Republike Srpske

Na današnji dan, 04.aprila 1992. godine, srpski specijalci su napustili Specijalnu jedinicu MUP BiH u bazi Кrtelji i svi do jednog, stali u zaštitu srpskog naroda.

Autor: Milenko Karišik, jedan od osnivača MUP RS i prvi komandant Specijalne jedinice MUP RS

Razbili smo bivšu jedinicu, koja je bila velika prijetnja srpskom narodu. Nismo dozvolili da nas, nakon proglašenja opšte mobilizacije Alijine vlasti, zadesi sudbina policajca PS Novo Sarajevo Pere Petrovića, koji je ubijen na radnom mjestu, nakon zauzimanja PS u gradu Sarajevu od strane Zelenih beretki.

Sutradan, 05. aprila 1992. godine smo, s puškom u ruci žrtvujući svoje živote, napravili herojski podvig. Iako malobrojni ( 36 specijalaca) savladali smo višestruko brojnije ekstremiste ( 170 policajaca kursista) koji su nas čekali u zasjedi u Centru za obrazovanje kadrova MUP BiH na Vracama, iako je naš dolazak ranije dogovoren na kolegijumu ministra Delimustafića (Alija).

U toj borbi prvi su živote dali naši heroji Milorad Pušić i Mile Lizdek, a reanjeni su Miodarg Repija i Duško Javić.

Postali smo ponos srpskog naroda i simbol otpora, pobjede i slobode.

Naša borba i pobjeda na Vracama, pokazalo se, bila je od strateškog značaja jer je obezbedila uslove za organizaciju i stvaranje MUP Republike Srpske, ali i odbranu i zaštitu srpskog naroda na tom prostoru i šire.

Istorijski gledano, prvo sjedište MUP Srpske Republike BiH bilo je na Vracama,(Sarajevo) gde je održan prvi kolegij ministra Miće Stanišića.

Iz jezgra profesionalnih specijalaca stvorena je kasnije Specijalna brigada policije MUP-a Republike Srpske.

U brigadu su birani najsposobniji kadrovi koji su svojom hrabrošću, čašću i ponašanjem činili brigadu prepoznatljivom i rado viđenom na svim delovima ratišta širom Republike Srpske. Slavan je ratni put Specijalne brigade policije. U borbenim dejstvima živote je dalo 144 pripadnika.

Za zasluge u ratu, ukazom predsjednika Republike Srpske, Specijalna brigada policije je odlikovana ordenom Nemanjića, a veliki broj starješina i specijalaca je odlikovano brojnim ordenjem, medaljama i priznanjima.

(BN) Foto: Ustupljena fotografija

CATEGORIES
Share This