Odakle gratis dva miliona КM za radove na garaži UКC

Odakle gratis dva miliona КM za radove na garaži UКC

Zašto Vlada za radove na parking garaži Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci  umjesto pet miliona КM, koliko je tražio izvođač, sada tom preduzeću daje sedam miliona, pita Željko Raljić, predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka.

On ističe da je svugdje u svijetu praksa da finansijeri projekta pregovaraju sa izvođačima kako bi pokušali smanjiti ponuđenu cijenu, a da kod nas imamo suprotnu praksu.

Prema svemu što smo mogli vidjeti, dodaje on, ispada da neko daje gratis dva miliona КM.

„Firma „Marković invest R.M.“ iz Laktaša je tražila sredinom ove godine dodatnih pet miliona maraka i produženje roka za završetak objekta do kraja godine pod obrazloženjem da ranije ugovorenih 35 miliona КM nije dovoljno. Na sve to Vlada, koja ima pravne osnove da natjera izvođača da ispuni prvobitni ugovor i plati penale zbog kašnjenja, pristaje na sve zahtjeve izvođača i još im daje dva miliona КM gratis“, ističe Raljić.

On pita šta je radio nadzorni organ za ovaj objekat i da li je iko zadužen za izradu projektne dokumentacije odgovarao za propuste koji su doveli do troškova znatno većih od planiranih.

„Sasvim je jasno da izvođač radova zahtjeva dodatna sredstva za saniranje nastalih i otkrivenih problema na parking garaži u toku izvođenja. Postavlja se pitanje prvenstveno nadzornim organima koji su nadgledali i odobrili građevinske radove, zbog čega su pustili u realizaciju tehnički manjkav projekat sa mnoštvo manjkavosti? Ili je politički pritisak bio toliko jak da se prešlo preko upozorenja, savjeta i sugestija stručnjaka ako ih je i bilo“, kaže Raljić.

(BN) Foto: SDS

CATEGORIES
Share This