(Ne)opravdano: MUP Srpske ima 144 glavna inspektora

(Ne)opravdano: MUP Srpske ima 144 glavna inspektora

Otvaranje novih policijskih uprava u Foči, Mrkonjić Gradu, Gradišci, raščlanjivanje Uprave kriminalističke policije, sve to donosi nova radna mjesta, odnosno pozicije glavnih inspektora, ravnih činu generala, koji svojim činom odnose veliki dio sredstava iz budžeta kroz plate od nekoliko hiljada maraka. Šta u MUP-u Srpske radi 144 glavna inspektora?

U Ministarstvu unutrašnjih poslova namjerno ili slučajno, organizacija je zakazala, pa tako u ovoj službi posao glavnog inspektora obavlja čak 144 policijska službenika.

Ovaj čin izjednačen je sa činom generala, pa je i plata generalska, a dostiže cifru od 3000 maraka, što Republiku Srpsku godišnje košta više od pet miliona maraka. Stručnjaci iz ove oblasti stava su da je sistematizacija prijeko potrebna.

„Lakše je uspostaviti RIK – rukovođenje i komandovanje sa manjim brojem rukovodnog kadra, a ovo drugo da rade na izvršavanju poslova i zadataka u skladu sa zakonom.

Ja očekujem da će to struka na čelu sa ministrom profesorom doktorom Karanom uvažiti neka stručna rješenja, koja u sebi imaju ekonomsku strategju i državnu i patriotsku i svaku drugu opravdanost i da će se izvršiti reduciranje tih radnih mjesta u smislu ekonomske opravdanosti i komparativne analize“, kaže profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Duško Vejnović.

Ovi generali, iako imaju visoke plate, neke posebne obaveze nemaju. Glavna briga im je ne budu smijenjeni novim Pravilnikom o sistematizacij, kažu novinari koj prate rad republičke službe. Međutim, sistematizacije nema na vidiku, iako je novi ministar na ovoj poziciji više od sedam mjeseci.

„Svako kome se omogući da ima visoka primanja i čin, on će time postati poslušan i podoban. Postojeća sistematizacija koja je to omogućila nije dobra. Međutim nije jasno zašto aktuelni ministar Siniša Karan, koji je čitav radnij vijek proveo u bezbjedonosnim strukturama, koji sigurno zna mnogo o organizaciji policije, još nije, a evo koliko je – osmi mjesec na čelu MUP-a, još nije uradio novu sistematizaciju“, ističe novinar Darko Momić.

Otvaranjem svake nove policijske uprave, na čelo te uprave dolazi i novi glavni inspektor. Tako se organizacija usitnjava, a budžet se nepotrebno rasipa, upozoravaju u opoziciji. Ističu da je i u ovim strukturama politika glavna odrednica dalje sudbine policijskog službenika.

„Nevjerovatna je ta injenica da ima 144 glavna inspektora, to jest policijska generala, kako ih zovu, što je po broju policajaca vjerovatno svjetski rekord. Ipak smo mi mala zemlja i nevjerovatni su ti pokazatelji, koji govore očigledno da se tu radilo svašta, da su se nagrađivali ljudi koji su slijepo slušali političku stranku, vladajući SNSD i na taj način se njima oduživali na način da su dobijali te pozicije glavnih inspektora, nevjerovatan broj. U

svakom slučaju ne vjerujem da će doći do bilo kakvog novog pravilnika i sistematizacije, koja će na neki način definisati te odnose, ja mislim da je to mimo svakih policijskih, bezbjedonosnih i svakih drugih standarda“, stav je predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

Ono što će smanjiti broj generala i bez sistematizacije jeste odlazak u penziju mnogih od njih, ali i tamo ih čekaju penzije od nekoliko hiljada maraka, zbog čina koji im je dodijeljen.

(BN)

CATEGORIES
Share This