Nakon praznika sjednica dvije vlade SRB i Srpske

Nakon praznika sjednica dvije vlade SRB i Srpske

On je najavio da će nakon praznika, nakon usaglašavanja termina, biti održana i sjednica vlada Srpske i Srbije.

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da u skorije vrijeme bude formirana Vlada Federacije BiH nakon čega će zatražiti sjednicu dvije vlade da bi razgovarali o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata.

Višković je izjavio Srni da bi dosta pitanja zajedno mogle rješavati entitetske vlade, poput zaštite domaće proizvodnje, zabrane uvoza određene robe ili izgradnje energetskih objekata.

„Zašto dvije vlade ne bi gradile zajedničke projekte, poput hidrocentrale na Ugru koja bi bila vlasništvo Republike Srpske i FBiH, da radimo putnu i željezničku infrastrukturu i mnogo drugih stvari“, rekao je Višković.

Premijer Srpske je poručio da je saradnja entitetskih vlada u interesu građana, ali i domaće privrede, te podsjetio da je imao dobru saradnju sa bivšim premijerom FBiH Fadilom Novalićem koji nije bio u poziciji da realizuje dogovoreno zbog nedostataka podrške u federalnom parlamentu.

„Zašto ne bi dva entiteta zajedno sa Srbijom gradila energetske projekte na srednjoj Drini? To su veliki objekti od skoro hiljadu megavata koji bi se mogli sagraditi od Bajine Bašte ka Zvorniku, pa i ka Bijeljini. To je pitanje regionalnog povezivanja koje bi donijelo benefite svima“, rekao je Višković.

On je najavio da će nakon praznika, nakon usaglašavanja termina, biti održana i sjednica vlada Srpske i Srbije.

Višković je istakao da je Vlada Republike Srpske otvorena za razgovor i traženje rješenja vodeći računa o ustavnim nadležnostima Srpske.

„Nemamo problem da razgovaramo, imamo problem kada neko nasrće na nešto što hoće da nam otme, kao što je imovina. To ne možemo dozvoliti i ne može nam to niko uzeti. To je naše po Ustavu, zakonu i Dejtonski mirovni sporazum je i zasnovan na odnosu 51:49. Ono što je na prostoru Srpske pripada Srpskoj, na prostoru FBiH je njihovo. U njihovo se ne miješamo, a naše ne damo“, zaključio je Višković.

(Srna Foto:ARHIV/NN)

CATEGORIES
Share This