Ministri u Vladi Srpske anonimusi za građane

Ministri u Vladi Srpske anonimusi za građane

Aktuelni saziv Vlade Republike Srpske, sastavljen s konca i konopca, za godinu i po dana mandata nije uspio da se pozicionira u javnosti i stvori snagu institucije koju su njihovi prethodnici imali. Većinu ministara građani Srpske ne bi ni prepoznali, a njihov rad, ima vrlo slab odjek u javnosti. Toga je svjesan i premijer, ali pomoći očigledno nema. Jer o svemu odlučuje samo jedan čovjek.

Za godinu i po dana mandata, Vlada Republike Srpske je barem uspjela da se sastavi. Ali rezultati su izostali.

Aktuelni saziv Vlade Republike Srpske imenovan je u decembru 2022. godine. Ipak, taj sastav nije bio dugog vijeka, s obzirom da Dado Dogan i Dragoslav Kabić nisu uspjeli ni da zagriju ministarsku fotelju.

Ova godina mogla bi bi biti ključan za ovu Vladu, jer je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oročio mandat Radovana Viškovića na dvije godine.

Denis Šulić, koji je na poziciji ministra trgovine i turizma je, moglo bi se reći, da je iznenađenje javnosti, s obzirom na njegovu prepoznatljivost. Među novijim imenima a manje poznatim su i Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture. kao i Željko Budimir…

„Prije desetak godina, novinari su znali ne samo imena svih ministara, nego i imena njihovih sekretarica i vozača. Danas, imam osjećaj da je dobar dio ministara bio skupljen s konca i konopca i niko ni želi da se uhvati tog posla“, kaže novinarka Andrijana Pisarević.

Senka Jujić, jedna je od ministara za koje građani nikada nisu čuli, a rukovodi resorom uprave i lokalne samouprave. Slična situacija je i sa Selmom Čabrić, koja je u resor porodice, omladine i sporta uletjela odmah nakon radnog mjesta u osnovnoj školi.

Bojan Vipotnik, nasljednik Srebrenke Golić, takođe nepoznat široj javnosti,

Po efektima rada neće ostati upamćeni ni Danijel Egića koji je ministar rada i boračko invalidske zaštite, dok će Miloš Bukejlović ući u istoriju kao ministar koji je udario na slobodu medija.

Vojin Mitrović, dobro poznat široj javnosti iz afere „Dva papka“, poznat je po mijenjanju funkcija, a Alen Šeranić po enromnim dugovima u zdravstvu i masovnom odlasku zdravstvenih radnika.

Zlatana Klokića, Nedeljka Čubrilovića, Petra Đokića i Zora Vidović javnost pamti po dužini staža u ministarskim foteljama…,

O radu ministara, pred našem kamerom, imao je šta da kaže i prvi čovjek Vlade Srpske.

„Na svakoj sjednici Vlade ja govorim ministrima da moraju biti vidljiviji u medijima. I da treba da odgovaraju na sva pitanja medija. Evo vidite ja nemam nikakv problem ni sa kim, zašto bi imao onda neko drugi?

– Stižu optužbe iz opozicije da sve odluke u Vladi donosi jedan čovjek i da se oni ništa ne pitaju?  Viškovič  odgovara: – Pa vjerovatno se pita predsjednik Vlade.

(BN)

CATEGORIES
Share This