Kinezi grade tri hidroelektrane i fabriku cijevi

Kinezi grade tri hidroelektrane i fabriku cijevi

Kineske kompanije nastavljaju sa ulaganjima u Republiku Srpsku. Ovaj put resorno ministarstvo i predstavnici kineske kompanije AVIK dogovorili su nastavak saradnje na izgradnji tri hidroelektrane u Foči i izgradnju fabrike metalnih cijevi.

Radovi na hidroelektranama, koje se grade u donjem toku rijeke Bistrice uz magistralnu put Foča Sarajevo, su u toku i sve ide planiranom dinamikom, kaže minsitar energetike i rudarstva Petar Đokić. Ono što je još dogovoreno na sastanku je izgradnja fabrike metalnih cijevi u Foči, koju će takođe da gradi kineska kompanija AVIK.

„Za oko godinu i po dana ova fabrika će biti aktivna proizvodiće metalne cijevi za HE Bistricu ali i za druge kupce u okviru ovakvih projekata, vrijednost projekta je oko 3 do 5 miliona eura“, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Predstavnici kineske kompanije AVIK kažu da se svi dogovori odvijaju bez zastoja te da očekuju da će izgradnjom fabrike cijevi pomoći i u zapošljavanju radnika iz lokalne zajednice.

„Investicija će koštati nekoliko miliona eura. U tu cijenu ulazi i oprema koju uvozimo iz inostranstva. Tokom perioda izgradnje i rada same fabrike u početnoj fazi ćemo zaposliti 40 radnika te lokalne zajednice“, kaže  Vej Ping, direktor poslovne jedinice kompanije AVIK Foča.

Izgradnja tri hidroelektrane u Foči biće završena početkom 2027.godine. Jedan dio novca, oko 102 miliona eura, isplaćeno je iz vlastitih sredstava, a ostatak novca, prema informacijama resornog minsitarstva, biće obezbijeđen od kineske banke čiji predstavnici dolaze u Srpsku na pregovore naredne sedmice.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This