Još jedna nezakonita smjena koju će platiti građani

Još jedna nezakonita smjena koju će platiti građani

Osnovni sud u Sokocu nedavno je poništio odluku Nadzornog odbora Šuma Srpske kojom je Risto Marić razriješen dužnosti direktora ovoj javnog preduzeća. Dok iz Šuma Republike Srpske najavljuju da će uputiti žalbu, ova presuda je samo još jedan dokaz višegodišnje prakse Vlade da nezakonito smjenjuje funkcionere, ali ceh ne plaćaju oni koji smjenjuju – nego građani.

Još jedna nezakonita smjena koju bi na kraju mogli plaćati građani. U presudi se navodi da je Risto Marić smijenjen 2018. prije isteka mandata i da procedura razrješenja nije provedena u skladu sa zakonom.

Sud je obavezao Šume da mu isplate oko 33 hiljade maraka. Iako je sud poništio i njegovu smjenu, Marić za BN kaže da i ako ova presuda postane pravosnažna, neće se vraćati na mjesto direktora Šuma.

„Kad je u pitanju vraćanje na posao moje godine ne dozvoljavaju da se ja vratim na posao tako da što se tiče toga to je prosto nemoguće“, kaže Marić.

Sve i da planira povratak, to je u odnosu na raniju praksu u Republici Srpskoj nemoguće, jer su brojni slučajevi gdje je nezakonito smijenjene funkcionere sud vraćao na posao, da bi ih premijer ili skupštinska većina ponvovo smijenili.

„Ono što je opšte poznato a sporno je da se sudske odluke izigravaju odnosno da kada sud naloži vraćanje na određeno mjesto nekog od rukovodilaca koji su smijenjeni da se oni vrate na dan ili na kraće i da se na istoj sjednici vrate pa da se opet smijene ili uklone sa te rukovodeće pozicije. Na taj način se sudska odluka možda formalno ispoštuje ali se na istoj sjednici donese presuda koja je u suprotnosti sa pravnim shvatanjem suda“, kaže Damjan Ožegović oz organizacije Transparensi BiH.

Primjeri izrugivanja pravosuđu su brojni, od Nataše Kostić koja je nakon presude vraćena, pa ponovo smijenjena sa pozicije pomoćnika u Ministarstvu saobraćaja i veza, do bivšeg direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske Slavena Dujakovića koji je smijenjen odmah po vraćanju na poziciju.

I smjena bivšeg direktora Inspektorata Predraga Tomića je ocijenjena kao nezakonita i Republika Srpska je platila odštetu. Premijer je to međutim ovako prokomentarisao.

„Ispoštovana sudska odluka ponovo bio vraćen na to radno mjesto posle toga ponovo smijenjen on ima ponovo pravo da tuži“, rekao je Radovan Višković 2020. godine.

Pravnici koji se bave radno-pravnim sporovima kažu da se većina pomenutih spornih situacija dešava u slučaju smjene prije isteka mandata, bez dokaza da je direktor nešto pogrešno uradio.

Ako prije isteka mandata direktor bude razriješen bez svoje krivice imao bi pravo na naknadu štete u vidu izgubljene zarade koju je mogao da očekuje do isteka perioda na koji je bio imenovan. U slučajevima ako se utvrdi da je svojom krivicom prouzrokovao razrješenje tada ne bi imao pravo na naknadu te štete“, smatra advokat Vladimir Dragičević.

Dragičević objašnjava da kod presude kojom se neko vraća na poziciju sa koje je smijenen, u praksi često nastaju problemi.

„Tu tek nastupa problem jer dok dođemo do te presude na tom mjestu je već imenovano drugo lice koje vrši istu funkciju isti posao direktora“, kaže Dragičević.

I u tom slučaju bi imao pravo na naknadu štete. Pored Riste Marića, mnogi od smijenjenih funkcionera su dobijali odštete od po nekoliko desetina hiljada maraka. Međutim iste iz svog džepa nije platio niko od onih koji su stajali iza nezakonitih smjena.

„Mi nemamo jasno i precizno utvrđenu osobu koja će odgovarati u ovakvim situacijama odnosno kada dođe do ovakvih situacija zbog zloupotrebe položaja nego će se odgovornost prebaciti na čitav taj kolektivni organ na ministarstvo na cijelu Vladu. U konačnom račun plaćaju građani na način što se odštete plaćaju iz budžeta Republike Srpske“, smatra politikolog Velizar Antić.

Nesmjenjivanje brojnih direktora koji prave negativne rezultate dok imaju političku moć i ekspresne smjene nakon što istu izgube, samo dokazuju da je savjesno upravljanje javnim institucijama, za vlast u Srpskoj manje važna od političkih kombinatorika.

(BN)  Foto:Capital

CATEGORIES
Share This