FZO RS se ponovo zadužuje: Da li je ugroženo zdravstvo?

FZO RS se ponovo zadužuje: Da li je ugroženo zdravstvo?

Ukupno dugovanje Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na kraju prethodne godine bilo je  179,7 miliona maraka. Pored ovog duga Fond se ponovo zadužuje, a novac od novog, zaduženja, kako su kazali, biće usmjeren na finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranika.

Novac od doprinosa za zadravstveno osiguranje redovno se sliva u Fond, međutim iz ove ustanove navode da to nije dovoljno da se pokriju svi troškovi. Smanjenje stope doprinosa i proširenje prava osiguranika novim Zakonom, kao i zdravstvena zaštitia za vrijeme pandemije za neosigurana lica, palo je, kako kažu, na teret Fonda. Pa se tako Fond ponovo zadužuje.

„Upravni odbor FZO RS je krajem prošle godine donio odluku o kreditnom zaduženju za ovu godinu u iznosu od 30 miliona KM, a kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva za finaniranje zakonom utvrđenih prava osiguranika, odnosno kako bi se očuvala sva postojeća prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ovaj kredit nije još realizovan. Napominjemo da će u ovoj godini FZO RS otplatiti oko 34,9 miliona KM kredita, što znači da ćemo, računajući i planirano zaduženje ukoliko se uopšte realizuje, na kraju 2023. godine imati manje duga za kredite u odnosu na prošlu godinu i to za oko 5 miliona KM“, navodi se iz Fonda.

Dok iz Fonda tvrde da je set zakona dodatno opteretio Fond, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite ističu da su setom novih zakona proširili prava osiguranika, ali i da su napravljene uštede.

„Usvajanje ovih zakona omogućeno je, između ostalog, i racionalnim poslovanjem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, boljom kontrolom i upravljanjem njihovim troškovima, a što je omogućilo i njegovu finansijsku stabilnost“, kazali su u Ministarstvu.

Ne bi bilo potrebe za novim zaduženjima da imamo dodatne izvore finansiranja, naveli su iz Fonda. Ljekari ističu je potrebno uvesti nove izore, ali kažu  novac iz džepova pacjenata odlazi van javnog ulaganja u zdravstvo.

„Ako budemo se samo zasnivali na finansiranju zdravstvenog sistema iz doprinosa, ovo je nemoguće, nemoguće uraditi. Znači moraće se promijeniti i zakon o zdravstvenom osiguranju, trebaće uvesti dopunska osiguranja, dobrovoljna osiguranja, trebaće oporezovati možda i dividende, oporezovati i koncesionare koji koriste prirodne resurse, obnovljive izvore energije.

Onda trebaće uvesti na kontrolisan način i ljude koji imaju novac, koji imaju kapital, da uđu u javno – privatno partnerstvo, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite, da se novac ne izvlači iz džepova pacijenata“, istakao je predsjednik izvršnog odbora Komore doktora medicine Republike Srpske Prim. Dr Srđan Prtilo.

S druge strane, iz strukovnog sindikata doktora medicine smatraju da novca u Fondu ima dovoljno.

„Mišljenja sam da imamo novca, i kao što sam maloprije rekao, trebalo bi samo smanjiti davanja što imamo iz Fonda, tačnije mi smo jedini u regiji koji imamo javno – privatno partnerstvo i smanjiti malo i ta davanja, da bi novca bilo i na drugoj strani“, kazao je predsjednik Skupštine Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Jovica Mišić.

U Fondu kažu da su troškovi zdravstvene zaštite iz godine u godinu sve veći te da je u ovoj planirano oko 805 miliona maraka za zdravstvenu zaštitu, što je za oko 47 miliona više u odnosu na prošlu godinu.

(BN)

CATEGORIES
Share This