FZO RS: Gužvi ima, ali zdravstveni sistem nije stao

FZO RS: Gužvi ima, ali zdravstveni sistem nije stao

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) ne smiju doći u situaciju da ne dobiju potrebnu zdravstvenu uslugu, jer nije stao zdravstveni sistem, već je trenutno onemogućen rad u IZIS-u, odnosno razmjena informacija u sistemu. Ovo je, kako je saopšteno iz FZO RS, jedna od poruka sa današnjeg video sastanka Direkcije FZO RS sa svim filijalama Fonda.

„Naime, pored toga što stručne službe za IT Fonda zdravstvenog osiguranja neprestano rade već šesti dan od hakerskog napada na IZIS, i sve ostale službe i organizacione jedinice Fonda su maksimalno angažovane, a prvenstveno kako bi osiguranici što manje trpjeli zbog novonastale situacije“, naveli su iz FZO RS.

Takođe, kako se dodaje, od zaposlenih u svim filijalama zatraženo je da budu maksimalna podrška zdravstvenim ustanovama u ovim otežanim uslovima rada, a kako bi se zajednički sa što manje problema premostila ova situaciju.

„Inače, radnici filijala Fonda su informisali menadžment da su na terenu i u stalnoj komunikaciji sa svim zdravstvenim ustanovama koje su se dobro prilagodile ovim vanrednim okolnostima, da se pridržavaju instrukcija dobijenih od Fonda, te da se osiguranicima pružaju potrebne usluge samo nešto sporijom dinamikom. Dakle, prema riječima zaposlenih u filijalama Fonda širom Srpske, izuzev nešto većih gužvi i sporijeg rada nema većih problema u pružanju zdravstvene zaštite građanima“, navode iz FZO RS.

Sa video sastanka istaknuto je, kako se u saopštenju navodi, „i da je ova situacija najbolje pokazala koliko je IZIS unaprijedio efikasnost pružanja zdravstvene zaštite i koje prednosti je donio za kompletan zdravstveni sistem, što sada prepoznaju i zdravstveni radnici“.

„Prema tome, svi u sistemu – FZO RS, eksterni partneri, zdravstvene ustanove, te sve nadležne republičke institucije ulažu maksimalne napore da se premoste posljedice visokosofisticiranog hakerskog napada na IZIS, koji se dogodio uoči Nove godine, te da se Integrisani zdravstveni sistem ponovo uspostavi jer je riječ o sistemu značajnom za cijelu Republiku i sve građane.

Zahvaljujemo i pacijentima na razumijevanju i strpljenju, a za sva pitanja i eventualne probleme prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja mogu da se obrate zaštitnicima prava osiguranika u svim filijalama Fonda“, kažu iz FZO RS.

(BN) Foto:FZO

CATEGORIES
Share This