Džatras: Orden Srpske – velika čast

Džatras: Orden Srpske – velika čast

On je Srni rekao da je za njega, kao pravoslavca i američkog patriotu, veoma inspirativno to što se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vlada Republike Srpske hrabno odupiru ilegalnom diktatu takozvanog međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

– Nadam se da će Dodikov primjer ohrabriti druge nacionalne lidere da se udalje od globalističkog programa i da se vode stvarnim interesima svog naroda – istakao je DŽatras.

Džatras je naveo da želi da misli da je i on “na neki mali način” doprinio takvom trendu, kako u Srpskoj tako i u drugim dijelovima svijeta, izrazivši nadu da i u Americi, na kraju, može da bude izabrana iskrena nacionalna vlast.

– U mjeri u kojoj ovo priznanje odražava takav moj doprinos, prihvatam ga sa ponosom i zahvalnošću – poručio je Džatras.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je, povodom Dana Republike – 9. januara, Džatrasa, koji je doktor pravnih nauka na Univerzitetu Džordžtaun, Ordenom Njegoša drugog reda.

Džatras je decembru prošle godine u Banjaluci učestvovao na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

On je i u novembru 2022. godine posjetio Banjaluku kada je na FPN-u održao predavanje na temu “Geopolitičke posljedice sukoba u Ukrajini”.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Srna

CATEGORIES
Share This