Dodik: Srpska sa Mađarskom nema otvorenih pitanja

Dodik: Srpska sa Mađarskom nema otvorenih pitanja

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanaka u Budimpešti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sijarto je istakao da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za trageidju u Srebrenici.

– BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da s ezapočne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiHdaju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon.

Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama – rekao je Sijarto.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

– Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH – poručio je Sijarto.

Sijarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje.

– Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Mađarska namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi – rekao je Sijarto.

Dodik je kazao da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN usložiti stanje u BiH i istakao da će Mađarska glasati protiv, na čemu je Srpska posebna zahvalna.

Dodik je istakao da je rezolucija isključivo volja bošnjačke strane u BiH, te da je to jedan neodgovoran akt.

Dodik je naglasio da Republika Srpska sa Mađarskom nema otvorenih pitanja.

„Naši odnosi su veoma dobri, puni razumijevanja, radujem se svim pitanjima koje realizujemo zajedno. Želimo da se naši odnosi u praktičnom smislu pokažu kao najbolji mogući“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijarto.

Dodik i Sijarto potpisali su danas memorandum o razumijevanju između Srpske i Mađarske u oblasti primjene savremene tehnologije u zdravstvu.

Prethodno je održan i radni ručak kojem su prisustvovali i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Dodik se sastao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

(RTRS/Srna) Foto: X

CATEGORIES
Share This