Petković saopštio rezultate izbora na sjeveru KiM

Petković saopštio rezultate izbora na sjeveru KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je sinoć konferenciju za medije u Vladi Republike Srbije, na kojoj je saopštio rezultate izbora na severu KiM.

Na severu KiM u sedam časova ujutru „otvoreni“ su glasački kontejneri za lokalne izbore na severu Kosova, koje bojkotuju Srbi zbog neispunjavanja zahteva o hitnom formiranju ZSO i povlačenju specijalnih jedinica policije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je večeras konferenciju za medije u Vladi Republike Srbije, na kojoj je saopštio rezultate izbora na severu KiM.

Petković je saopštio da je na izbore izašlo svega 13 lica srpske nacionalnosti, kao i 1.566 Albanaca,

– Od ukunog broja 45.095 birača na severu KiM, na njih je ukupno izašlo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti. Dakle, 3,47 odsto glasova. Kada ih uporedimo sa 2021. godinom videćemo da je te godine za Srpsku listu glasalo 10,833 birača, bilo je tada 1,056 albanskih glasova. Ukupan broj sprskih glasova 2021. godine bio je 28.095, dok je bilo 2.015 Albanaca. Sada je glasalo 1566 lica, a 499 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, što znači da nisu samo Srbi bojkotovali izbore – naveo je Petković.

Petković je na konferenciji za medije istakao da srpski narod ne želi da izađe na ove izbore jer se mnogo toga desilo što je uticalo na njihov opstanak i kada je reč o formiranju ZSO i zaustavljanje registracija sa KM oznakama, kao i hapšenje Srba od strane kosovske policije.

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da je dan izbora protekao mirno i da nije bilo incidenata uprkos najavama tzv. prištinskih vlasti.

– Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a ispostavilo se da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Što više Priština želi da porobi srpski narod, jača njihova želja za borbu. Samo 13 lica srpske nacionalnosti izašlo je na izbore, ceo narod se ujedinio i bojkotovao i time pružio podršku Aleksandru Vučiću. Pokazalo se da su srpski narod i Srpska lista jedno – istakao je Petković.

(Kurir.rs) Foto: Kurir

CATEGORIES
Share This