Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

Navršilo se pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića. Do sada nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvjesnom stanju. Ljekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Sudski proces pred osnovnim sudom u Prištini i dalje je u toku.

Optužbe za ratni zločin

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba, podsjeća RTS.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This