Padaju rekordi širom Evrope: Ovako toplo nije bilo nikada

Padaju rekordi širom Evrope: Ovako toplo nije bilo nikada

Nova godina donijela je nastavak sunčanog i toplog vremena kakvo je vladalo zadnjih dana 2022. a širom regiona i Evrope padali su temperaturni rekordi neuobičajeni za ovo doba godine.

U Zagrebu je tako 1. januara u 13 sati izmjereno 17,3 Celzijusevih stepeni, baš kao i u isto vrijeme na Staru godinu.

„Zadnji put na Staru godinu ovako toplo bilo je: nikada“, napisao je na Facebooku poznati meteorolog Izidor Pelajić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Prvog januarskog dana još je bilo toplije u Sisku gdje je izmjereno 18,6 Celzijusevih stepeni dok je čak i u „hladnoj“ Lici u Gospiću izmjereno 12,9, a na Plitvicama 13,7 stepeni.

Ali, slično pa i još toplije bilo je u ostatku Evrope.

Nakon hladnog početka klimatološke zime u velikom dijelu Evrope, vremenska slika se već oko Božića promijenila.

A zatim je na kraju Stare i početkom Nove godine u Evropi zavladalo proljetno vrijeme. Tako je prvog dana januara u Korbielovu u Poljskoj izmjereno 19, u češkom Javorniku 19, 6, a u Ajndhovenu u Nizozemskoj 16,9 stepeni.

„Upravo smo promatrali najtopliji dan prvi dan januaru zabilježen za mnoge zemlje u Evropi. Zaista bez presedana u modernim zapisima. Mnogi rekordi se ruše velikim razlikama.

„Intenzitet i opseg toplote u Evropi trenutno je teško pojmiti. Varšava u Poljskoj upravo je oborila svoj januarski rekord za više od pet Celzijusevih stepeni. Bilbao u Španiji spio je dosegnuti nevjerojatnih 24,9 stepeni, ovo je više kao dan u julu! Ima previše zapisa za brojanje. Mnoge zemlje postavljaju nove nacionalne rekorde za najtopliji januarski dan. Ovo je ekstremni vremenski događaj sa savršenim uzorkom za isporuku pretjerane toplote. Međutim, toplija klima čini ove rekorde mnogo lakšim za obaranje. Neke od margina ovdje su zaista zapanjujuće“, zapisao je na Facebooku poznati škotski meteorolog dr. Skot Dankan.

Naglasio je da su temperature u velikom dijelu Evrope 10 do 15 Celzijevih stepeni više od uobičajenih za ovo doba godine.

Iako veoma toplo vrijeme ne veseli one koji uživaju u zimskim radostima, mnogim Evropljanima smanjiće račune za grijanje.

„U normalnim vremenima neuobičajeno blago vrijeme bilo bi neumitno loša vijest: još jedan znak globalnog zatopljenja. Ali upravo sada, toplina – i relativno jak vjetar – dobra je vijest za kontinent koji se bori s energetskom krizom. To znači da će biti puno manje potražnje za gasom  i strujom plus više energije vjetra. S njim dolaze niže cijene. Gubitnik je ruski predsjednik Vladimir Putin“, smatra Havijer Bias, kolumnista Blumberga koji se bavi energetikom.

„Najnoviji prognostički izračuni za nastavak zime – januar i februar – u Hrvatskoj i bližoj okolici sve manje su optimistični za one željne dugotrajnije hladnoće i snijega, ali naravno, promjene su još moguće, posebice kod dugoročnih prognoza“, navodi u Meteo kutku HRT-a poznati meteorolog Zoran Vakula.

„Ono što je (gotovo) sigurno – od srijede nam neće biti tako rekordno toplo kao što je bilo potkraj prošle godine i početkom ove. Štoviše, u sljedećem tjednu vrlo vjerojatno će se barem neki u hrvatskim kontinentalnim krajevima suočiti s temperaturnim ‘minusima’, uglavnom jutarnjim“, naveo je on.

Vakula najavljuje da dolaskom hladnijeg vremena povećava se i vjerojatnost snijega, narodčito u gorju, i to možda već potkraj sljedećeg vikenda.

„Naravno, pouzdanije i detaljnije prognoze tek slijede“, naglasio je Vakula.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This