Ovo je važan znak ohrabrenja za Srbe u Hrvatskoj

Ovo je važan znak ohrabrenja za Srbe u Hrvatskoj

– Srpsko narodno vijeće (SNV) organizovaće danas četvrtu Veliku skupštinu kojoj će prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić što je, kako je ocenio predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, od velike važnosti kao ohrabrenje za Srbe u Hrvatskoj i kao znak podrške koju Vlada Srbije pruža programima institucija srpske zajednice.

Pred današnji skup u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski“, Pupovac je za Tanjug naglasio da je od velike važnosti i to što će skupu osim predsednice Vlade Srbije prisustvovati i vodeći ljudi Hrvatske, što je prilika da odnosi počinju da se razvijaju na drugačiji način nego u proteklim godinama.

Skupštini će, kako je dodao, prisustvovati i više od 1.600 izabranih članova veća, kao i članovi vodećih srpskih organizacija, kao što je Zajedničko veće opština, Srpsko kulturno društvo Prosveta, Srpski demokratski forum, Sportsko društvo Srba u Hrvatskoj, kao i najjača srpska stranka u Hrvatskoj – Samostalna demokratska srpska stranka.

Navodi da će biti usvojena izjava, koju najpre usvaja Predsedništvo SNV pa sami većnici, kojom se osvrću na 25 godina rada SNV, a kojom će biti trasirane osnovne teme i stvari i ciljevi kojima će se SNV i druge srpske organizacije posvetiti u prvom planu, a vezano za potrebe srpskog naroda i institucija.

Podsetio je da je toj, za njih važnoj skupštini, pre pet godina prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konstataciju da su od formiranja aktuelne vlade primetni pomaci u odnosima Beograda i Zagreba, i da li zapravo predstavnici manjina mogu da budu most za prevazilaženje nerešenih odnosa, kaže da je to bila zamisao predsednika Vučića koju je podržao hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Zamisao je da predstavinici Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj budu ta kopča koja će otvarati prostore, da budu ta snaga koja će otvarati vrata i kod najtežih pitanja“, rekao je Pupovac i dodao da su veoma zahvalni zbog takve pozicije koja je važna i Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj, jer im daje aktivnu priliku da učestvuju u poltičkom životu i legtimnu poziciju za izgradnju dobrih odnosa između dve zemlje.

Ocenio je kao veoma važno da se sunarodnici odazovu manjiskim izborima, koji će biti naredne nedelje, jer to daje priliku, kako ja naveo, da se radi na mnogim važnim pitanjima kao što je život bez straha, razvoj sredina u kojima žive, pravo na obrazovanje na ćiriličnom pismu i srpskom jeizku, kao i pitanju kluture.

Dodao je da im je važno da Srbi imaju više participacije na televizji, u medijima, kako bi doprinosili da se hrvatsko društvo obogati kulturnom, političkom, obrazovnom komponentom srpskog naroda koji ovde ima dugu tradiciju življenja.

Na pitanje kako je biti Srbin u Hrvatskoj danas, Pupovac kaže da je napravljen pomak vezano za određivanje sankcija koje se odnose na ustaške pokliče, sve vezano za NDH, pokret, pesme, simbole ili neki drugi oblik oživljavanja tog režima u javnom prostoru, a što izaziva strahove i strepnje među onima koji su stradali zbog toga.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This