Izbori u Hrvatskoj: Nacionalne manjine biraju svoje predstavnike

Izbori u Hrvatskoj: Nacionalne manjine biraju svoje predstavnike

U nedjelju u sedam sati u Hrvatskoj otvorilo se 840 biračkih mjesta na kojima oko 250.000 birača – pripadnika nacionalnih manjina bira svoja vijeća i predstavnike.

Bira se 339 vijeća i 106 predstavnika u 201 jedinici: u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 opština

Vijeća bira 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19.

Pravo birati imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji se nalaze u Registru birača i u njemu im je upisana nacionalnost te imaju prijavljeno prebivalište na području grada, opštine ili županije gdje su raspisani izbori za njihovu nacionalnu manjinu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore.

– Pozivamo birače da izađu na birališta i izaberu najbolje kandidate koji će ih u manjinskim vijećima predstavljati u iduće četiri godine“, poručio je član i portparol DIP-a Slaven Hojski.

Birače je pozvao i da prije odlaska na biračko mjesto provjere njegovu adresu, jer je broj biračkih mjesta manji u odnosu na redovne izbore, pa su im i adrese promijenjene.

Birači te adrese mogu pronaći na mrežnim stranicama DIP-a ili na stranicama svojih opština ili gradova, podsjetio je Hojski.

Kao i na svim drugim izborima, biračka mjesta otvorena su do 19 sati.

DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti, dok će objedinjene rezultate manjinskih izbora objaviti u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama.

Procjenjuje se da će na oko izbora biti angažovano oko 6000 osoba te da će koštati oko milijun i po eura.

Uloga vijeća i predstavnika je savjetodavna, biraju se radi unaprjeđivanja i zaštite položaja manjina, odnosno njihova učestvovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima, prenosi Hina.

Prvi manjinski izbori održani su prije 20 godina, ovo su šesti takvi izbori.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This