Hrvatska ušla u Šengen, posljednji putnik na prelazu dobio plišanog medu

Hrvatska ušla u Šengen, posljednji putnik na prelazu dobio plišanog medu

Simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom za slobodni prolazak na mjestu nekadašnje granične kontrole na prelazu Bregana – Obrežje u ponoć je obilježen ulazak Hrvatske u šengenski prostor – najveće područje slobodnog kretanja u svijetu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na graničnom prelazu Bregana ugostio slovenačku ministarku uprave u funkciji ministra unutrašnjih poslova Sanju Ajanović Hovnik, gdje su simbolično podigli rampu na prelazu.

Posljednji putnik preko graničnog prelaza Bregana dobio je na poklon plišanog medu.

Pristupanjem 2013. godine u članstvo Evropske unije, Hrvatska se obvezala da će ispuniti kriterijume za uvođenje evra i ulazak u šengenski prostor, što je nakon višegodišnjih priprema i evaluacije kriterijuma od strane nadležnih evropskih tijela i realizovano, tako da je od ponoći Hrvatska službeno članica evrozone i Šengena.

Hrvatska je postala 27. članica šengenskog prostora, pa su od 1. januara 2023. godine ukinute granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proljeće, 26. marta 2023, bit će ukinute i na aerodromima.

Hrvatska je postala 20. država članica Evropske unije koja je ušla u evrozonu i svoju nacionalnu valutu, kunu, zamijenila evrom.

Anadolija

CATEGORIES
Share This