EU više neće BiH „progledati kroz prste“?

EU više neće BiH „progledati kroz prste“?

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na sjednici zakazanoj za 22. mart razmatraće novu rezoluciju za BiH koju je sačinio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel.

Nakon AFET-a, rezolucija će se usvajati u Evropskom parlamentu. Kada je riječ o daljem napretku BiH, koja je nedavno dobila kandidatski status u EU, u rezoluciji su simptomatična dva detalja.

Jedan je da se od Evropske komisije kao i Evropskog servisa spoljne aktivnosti (EEAS) traži da u daljoj fazu integracijskog procesa BiH provodi po principu „stroge uslovljenosti“.

U prevodu to znači da EU, kada je riječ o napredovanju BiH ka članstvu, više neće progledati kroz prste, kao što je to uradila odlukom o dodjeli kandidacijskog statusa (doduše uslovljenoj novim geopolitičkim okolnostima), već će utvrđivati da li je BiH uradila konkretne obaveze na tom putu.

– Narodi Bosne i Hercegovine je uvijek iznova pokazao svoj izbor za evropsku budućnost njihove države. Dodeljivanje statusa kandidata je jasno priznanje njihovog neprekidnog rada na transformaciji zemlje. To je i poziv za buđenje političkog vodstva zemlje, koje se mora odmaknuti od vlastitih interesa i početi raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, konačno isporučujući prijeko potrebno reforme – navodi se u obrazloženju.

U rezoluciji se osuđuje „zapaljiva retorika i secesionistička politika rukovodstvo Republike Srpske (RS), koja se stalno ponovlja, uključujući i obilježavanje tzv. Dana RS“; te naglašava da takve akcije destabiliziraju BiH, te potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, te su u suprotnosti s EU perspektivom BiH i samim time ugrožavaju pristup EU fondovima.

Takođe, rezolucijom se ponavlja poziv evropskih institucija na ciljane sankcije „protiv destabilizirajućih aktera u BiH“.

(Fokus.ba)

CATEGORIES
Share This