„Zbog homofobnih i seksističkih izjava“ Ninković i SNSD kažnjeni sa 12.000 KM

„Zbog homofobnih i seksističkih izjava“ Ninković i SNSD kažnjeni sa 12.000 KM

SNSD će, za govor mržnje, morati da plati kaznu od 5.000 KM, dok je Ljubo Ninković, po istom osnovu, kažnjen sa 7.000 KM.

Odlučeno je ovo na sjednici Centralne komisije.

-Sud je odlučujući po žalbi našao da predložena odluka kada je riječ o ocjeni da li je govor mržnje da smo pravilno ocijenili, ali da kada je riječ o obrazloženju olakšavajućih i otežavajućih okolnosti kod izricanja predložene novčane kazne CIK nije dobro obrazložila. U ponovnom postupku smo predložili iste novčane iznose, ali smo obrazložili i za stranku i za kandidata i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti te je prijedlog službe da se donese odluka kojom se politički subjekt SNSD kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 5.000 KM, a Ljubo Ninković, kandidat ovog političkog subjekta, kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 7.000 KM – istakli su na sjednici CIK-a BiH.

CIK je u ponovljenom postupku na osnovu odluke Apelacionog odjeljenja Suda BiH detaljnije obrazložio odluke u predmetu kršenja Izbornog zakona BiH od stranke SNSD i kandidata ove stranke Miljana Jovičića za govor mržnje, pri čemu su kazne ostale iste, odnosno SNSD je kažnjen sa 5.500, a Jovičić sa 7.500 KM.

Podsjetimo da su Milorad Dodik i Ljubo Ninković, na preidzbornom skupu SNSD u Banjaluci, prema ocjeni Komisije, koristili homofoban, seksistički i govor uvredljiv za LGBTQ populaciju, a u kontekstu obraćanja PDP i tadašnjoj i aktuelnoj gradskoj vlasti u Banjaluci.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This