Raspodjela PDV-a odgovara samo Vladi Srpske  

Raspodjela PDV-a odgovara samo Vladi Srpske  

– Način raspodjele prihoda od PDV-a u kojem Vlada uzima veći dio sredstava za sebe pa ih onda raspoređuju putem sredstava javnih investicija za lokalne zajednice nije dobar i ne doprinosi njihovom razvoju, kaže načelnik Broda Zoran Vidić.

On navodi da je ukoliko želimo jake lokalne zajednice potrebno predložiti novi zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske, čime bi se lokalnim zajednicama omogućilo da same sprovode programe razvoja i javnih investicija, na osnovu odluka lokalnih parlamenta.

Međutim, dodaje on,  Vlada, kojoj postojeća raspodjela prihoda odgovara, ne želi predložiti novi zakon.

Vidić upozorava da mnoge male opštine trenutno ne mogu postići dovoljno privredne aktivnosti da ostvare višak PDV-a kako bi mogle da se finansiraju.

„Mi imamo opštine koje imaju svega par stotina stanovnika poput Istočnog Mostara. Ako želimo da nam Republika Srpska uspje ne smijemo zaboraviti tu i druge male opštine. Lokalne zajednice su kao karike u lancu koje tako povezane čine Republiku Srpsku, a ona  će biti jaka onoliko koliko bude jaka najslabija karika i zbog toga se itekako mora voditi računa o svim lokalnim zajednicama“, istakao je Vidić.

On navodi da je nelogično da pored povećanja prihoda od indirektnih poreza za 14 do 15 odsto na nivou Uprave za indirektno oporezivanje, lokalne zajednice u protekla dva mjeseca po tom osnovu imaju smanjenje za deset odsto.

„Dobili smo obrazloženje da je do toga došlo zbog dospjele rate spoljnog duga. Кada se lokalna zajednica zaduži po odluci lokalnog parlamenta kod komercijalne banke ko pita lokalnu zajednicu kako ona vraća taj dug“, kaže Vidić.

(BN) Foto/Arhiv

CATEGORIES
Share This