Predsjednici partija i dalje nedodirljivi

Predsjednici partija i dalje nedodirljivi

– Brojne stranke u BiH završile su svoje unutarstranačke aktivnosti koje se tiču izbora rukovodećih organa, neke će to učiniti u vikendu pred nama, a pojedine do kraja ove godine.

Ono što se može zaključiti iz dosad viđenog jeste da predsjednici tih partija u najvećoj mjeri nisu imali nekoga ko bi im bio protivkandidat za te funkcije.

A čak i oni koji se usude da pokušaju ući u takvu trku završe pregaženi stranačkom mašinerijom koja stoji uz aktuelnog vođu.

Posljednji u nizu takvih je Šemsudin Mehmedović koji je samo dan nakon što je objelodanio da je predao kandidaturu za predsjednika SDA dobio obavještenje da ona ne može biti prihvaćena jer mu osam kandidatura opštinskih/gradskih odbora, koje su ga predložile nije bilo dovoljno prema Statutu stranke.

Na taj način Bakir Izetbegović, aktuelni predsjednik SDA, ostao je jedini kandidat za tu funkciju.

Saborovaće se i u SNSD-u. Delegati najveće stranke u Republici Srpskoj u Doboju će birati stranačko rukovodstvo, a ako i bude novih imena u stranci, ona neće biti na mjestu predsjednika, što je nakon sjednice Izvršnog komiteta potvrdio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

„Jedini prijedlog koji je došao je prijedlog da predsjednik SNSD-a bude Milorad Dodik. Ako stranka odluči da mene zamijeni moj sin, onda će to odlučiti stranka“, rekao je Dodik, komentarišući izjavu Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde i policije Republike Srpske, koji je rekao da je „Dodiku vrijeme da se povuče iz politike i da bi stranku trebalo da prepusti mlađim ljudima poput sina Igora“.

Ovo je u stvari potvrdilo ono što je odavno poznato, a to je da nikome nije ni palo na pamet da se suprotstavi neprikosnovenom Dodiku.

I PDP je spreman za unutarstranačke izbore… Oni će usvojiti novi Statut stranke, ali na saboru, kao što je i ranije najavljeno, neće birati predsjednika partije, a to pitanje ostavljeno je za 2024. godinu. Ovakva odluka nije iznenađenje jer PDP potresaju određene unutrašnje nesuglasice, a kandidata da zamijene Branislava Borenovića je više. Analitičari smatraju da PDP-ovci nisu smjeli da se trenutno upuste u predsjedničke izbore, jer bi na vidjelo izašle brojne stranačke frakcije.

Do kraja godine, prema informacijama koje imamo, izbori bi mogli da budu održani i u DNS-u. Posljednji predsjednički izbori u ovoj stranci bili su 2020. godine.

„Može se očekivati da i kompletni unutarstranački izbori budu završeni do kraja ove godine, ali ako tako ne bude, onda je sigurno da će to biti okončano početkom 2024. godine“, rekao je izvor „Nezavisnih novina“, koji nam je potvrdio da Nenad Nešić u ovom trenutku, a vjerovatno ni tokom izbora, neće imati protivkandidata.

Ranije ove godine, kako smo to na početku teksta i kazali, brojne političke partije izabrale su svoja rukovodstva.

Niko osim SDS-a nije dobio novog predsjednika. Mada, i Milan Miličević je preuzeo najveću opozicionu stranku nakon što je nekoliko mjeseci bio vršilac dužnosti predsjednika, a ni on prilikom izbora nije imao protivkandidata.

Nenad Stevandić ostao je predsjednik Ujedinjene Srpske, Goran Selak Socijalističke partije Srpske, Darko Banjac upravlja Narodnom partijom Srpske, a Petar Đokić će najmanje još dvije godine biti predsjednik Socijalističke partije.

Nebojša Vukanović, osnivač Pokreta za pravdu i red, i danas je glavna poluga ove stranke, kao i Jelena Trivić, predsjednica najmlađe opozicione stranke u Srpskoj – Narodnog fronta. Ona je, podsjetimo, u maju zvanično izabrana za predsjednicu.

Ni u najvećim partijama u Federaciji BiH nema ništa novo. Dragan Čović ostao je u predsjedničkoj fotelji HDZ BiH, a pobjedu je odnio jednoglasno. Nermin Nikšić reizabran je za predsjednika SDP BiH, a Edin Forto za lidera Naše stranke.

Elmedin Konaković još je na čelu stranke Narod i pravda, a predsjednički izbori održani su 2021. godine.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This