Opozicija na raskršću u Banjaluci

Opozicija na raskršću u Banjaluci

Moguća kandidatura Jelene Trivić za gradonačelnika Banjaluke već je izazvala presabiranje u opozicionim redovima u Republici Srpskoj, a stigla je i prva moguća podrška, od Nebojše Vukanovića.

Predsjednica Narodnog fronta, po pitanju narednih lokalnih izbora, u intervjuu za Srpskainfo istakla je dvije stvari: Draško Stanivuković definitivno ne može da ima njenu podršku u oktobru 2024. i ne isključuje mogućnost da se i sama kandiduje za gradonačelnika najvećeg grada Srpske.

– Što se tiče opšte borbe protiv režima, NF je spreman na svaki vid saradnje s drugim strankama u cilju rušenja režima. Ali, ne sa onima koji su pod Dodikovim skutima, poput Stanivukovića. O tome treba da razmišljaju u PDP… Izbor ne može biti između dva režimska kandidata, Stanivukovića i nekog iz SNSD, jer je to “bitka u jednoj kući”. Građani Banjaluke zaslužuju stvarni izbor – između onih koji vide narod kao sluge, a to su i režim i Stanivuković, i između nas koji politiku promišljamo kao služenje narodu. Mi ćemo u skladu s tom prekom potrebom koncipirati naše političko djelovanje, što uključuje i mogućnost da i ja budem kandidat – kaže Jelena Trivić.

Sve opcije na stolu

Vjeruje da će u najvećem broju lokalnih zajednica opozicione stranke (NF, SDS, PDP i lista Za pravdu i red) nastupiti zajedno. To znači da NF očekuje podršku za neke svoje kandidate, kao što je spreman da podrži i neke opozicione. Trivićeva je poimenično istakla samo aktuelnog gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića (SDS), za koga se šuška da bi mogao da se pridruži upravo Narodnom frontu.

Do izbora je više od godinu, sve opcije su još na stolu. Međutim, aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) već je najavio novu kandidaturu. On je svojevremeno, na pitanje Srpskainfo šta ako mu Trivićeva bude protivkandidat, odgovorio da će je sigurno pobijediti i da joj „ne treba legitiman poraz u Banjaluci“, aludirajući na njen (ne)legitiman poraz od Milorada Dodika na izborima za predsjednika Republike.

draško stanivuković gradonačelnik bl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Što se tiče vladajuće koalicije, očekivati je da SNSD ponudi svog kandidata, vjerovatno Vladu Đajića. Mada zli jezici, koji prvo pomisle na čuvenu „simbiozu“, sve više spekulišu da nije isključeno da Dodik čak stane iza Stanivukovića. Direktno, ili tako što bi mu poslao protivkandidata koji nema šansu.

Šta bi u takvoj šahovskoj partiji značila kandidatura Jelene Trivić – protiv Stanivukovića, pa još i još protiv kandidata SNSD? Jedni tvrde da bi samo radila u interesu SNSD, dok drugi vjeruju da bi Trivićeva čak mogla da profitira.

Politički izazov

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da bi kandidatura Trivićeve zaista bila politički izazov, ako znamo kakvu je buru izazvala njena kandidatura za predsjednika RS.

– Sve oštrice napada i valjanje kroz blato su bile uperene na nju. Dakle, i ova najava će već pokrenuti salvu napada koji će ovog puta dolaziti sa dva fronta, jednim dijelom iz opozicionih redova, ukoliko sadašnji gradonačelnik (a, sigurno je da hoće) bude ponovno kandidat. Kandidatura „trećeg“ lica u Banjaluci, u uslovima kada su građani ovog grada četiri godine gledali nadmudrivanje, političke performanse, viku, proteste vlasti, blokadu između dva bloka, može donijeti profit upravo Jeleni Trivić – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Podsjeća da su i gradonačelnik i skupštinska većina dobrano izmrcvarili stanovništvo ovog grada, što može na jednoj strani povećati broj onih koji neće više nikada i ni za koga glasati, ili pak pojačati revolt prema istima i nagraditi svakog ko se usprotivio objema ovim stranama.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

– Funkcija gradonačelnika je zahtjevna i teška, posebno u najvećem gradu Republike Srpske, i pravi je ispit zrelosti i znanja jednog političara. Zato ne bih potcjenjivala ovu kandidaturu u stilu u kojem su to već neki učinili obilježavajući je kao „pad s konja na magarca“ – zaključuje Topićeva.

“SDS će štititi svoje interese”

Željko Raljić, predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka, kaže da je kolegama opozicionarima na zajedničkom sastanku rekao da je cilj SDS da Banjaluka bude i ostane opoziciono orijentisana. Ipak, postavlja se pitanje da li je to moguće ako opozicija bude imala dva kandidata, a vlast (SNSD) jednog.

Željko Raljić
FOTO: SDS

– Matematika je egzaktna nauka i neumoljiva u svojim konačnim rezultatima. Epilog svega toga bio bi da je to jako teško. Ako oni budu izlazili sa svojim kandidatima, stav SDS će biti da će štititi svoje interese – kaže Raljić za Srpskainfo.

Predsjednik liste Za pravdu i red, Nebojša Vukanović, već poručuje da se može razgovarati o kandidaturi Trivićeve za gradonačelnika.

– Treba naći konsenzus, ali ona nema nikakvih dilova sa režimom i može dobiti našu podršku – poručuje Vukanović.

Apsolutno se slaže sa njom da je „Stanivuković izdao narod, prešao na drugu stranu, iznevjerio obećanja i očekivanja ljudi, i da ne može računati na bilo kakvu podršku onih koji su mu bili ključni saveznici dok nije postao gradonačelnik“.

BORENOVIĆ: RASIPANJE GLASOVA

Pokušali smo da dobijemo komentar Draška Stanivukovića, ali za sada nismo uspjeli.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, podsjeća da je njegov stav jasan – bilo kakve trzavice, netrpeljivosti pa i javna komentarisanja unutar opozicije donosi isključivo korist vladajućem režimu i Miloradu Dodiku lično.

– Ne želim da se bavim nečim sto može usrećiti aktuelni režim. Aktuelno katastrofalno stanje se mijenja razgovorima i iskrenim dogovorima, a nikako medijskim prepucavanjima, usitnjavanjem opozicije, rasipanjem glasova u kojima ne želim da učestvujem. Tako se ne ruši aktuelna vlast, nenarodni režim se hrani i održava na vlasti upravo na takvom sukobljavanju i nerazumijevanju – kaže Borenović za Srpskainfo.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This