„Nestranački“ ljudi: CIK sa liste za biračke odbore uklonio gotovo 200 kandidata

„Nestranački“ ljudi: CIK sa liste za biračke odbore uklonio gotovo 200 kandidata

Iako Izborni zakon BiH zabranjuje članovima ili licima koja su povezana sa radom političkih partija da budu imenovani za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, CIK je, upravo zbog povezanosti s političkim partijama, sa te liste uklonio gotovo 200 kandidata. SDA prednjači.

 

Birački odbori su odgovorni za zakonito provođenje izbornog procesa. Međutim, zbog dobro dijela njihovih neodgovornih članova, koji rade po nalogu svojih političkih partija, birački odbori su, zapravo, odgovorni za nezakonito provođenje izbora.

Sve to je, prema riječima Vehida Šehića iz Koalicije “Pod lupom”, razlog zašto se mora insistirati na uvođenju novih tehnologija.

Odgovorno tvrdim, jer sam obaviješten, i da pojedine političke partije svoje mlade ljude nagovaraju da se prijave kao nestranački posmatrači “Koalicije po lupom” – kaže Šehić.

FOTO: BN TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BN TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kaže da živimo u nemoralnom i neodgovornom društvu, u kojem, između ostalog, članovi biračkih odbora falsifikuju izbornu volju.

– Stvarno bi trebalo poduzeti mjere prema političkim subjektima, za koje se dokaže da krše Izborni zakon. Nije dovoljno kazniti samo člana biračkog odbora, nego i onog ko ga podstiče da to radi. Institucije bi trebalo da rade svoj posao – ističe Šehić.

Iskrenost i odgovornost, zaključuje, ne žive u BiH, pa se tako i stranački ljudi predstavljaju kao nestranački.

-Trebaće nam mnogo vremena da vratimo moral i etiku u naš svakodnevni, a naročito u politički život – poručio je Šehić.

 

CATEGORIES
Share This