Nema samo SDA svoju Sebiju, nego je ima i SNSD

Nema samo SDA svoju Sebiju, nego je ima i SNSD

Mihajilica ističe da posljedično Ćeranić više ne može biti ni dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, da gubi zvanje vanrednog profesora i da ne može više biti nastavnik.

– U režiji SNSD-a smo dobili još jedan neviđen skandal u obrazovanju, koji potresa i Univerzitet u Banjaluci, kao i bezbjednosne strukture. PDP je još u martu 2021. godine pokrenuo inicijativu o ispitivanju zakonitosti imenovanja Predraga Ćeranića, tadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, a danas člana Savjeta za očuvanje ustavnog poretka Republike Srpske, na mjesto vanrednog profesora na Fakultetu bezbjednosnih nauka, budući da nije proveo čitav mandat u zvanju docenta.

Da je ta inicijativa bila potpuno opravdana, pokazuje i presuda Okružnog suda u Banjaluci od 8.5. ove godine, kojom se Ćeraniću poništava i zvanje docenta – rekao je Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mihajilica ističe da posljedično Ćeranić više ne može biti ni dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, da gubi zvanje vanrednog profesora i da ne može više biti nastavnik.

– To otvara i niz drugih pitanja: budući da je nezakonito ispitivao i ocjenjivao studente, šta će biti sa položenim ispitima i diplomama stečenim na tom fakultetu? Кako će se dalje postupati obzirom da je godinama nezakonito bio dekan, nezakonito profesor, nezakonito izvodio nastavu i nezakonito primao platu? – pita Mihajilica, dodajući da je, u svjetlu skandala sa diplomama Sebije Izetbegović, očigledno da nema samo SDA svoju Sebiju, nego je ima i SNSD.

Dodaje da je ovo još jedna od potvrda koliko je režim srozao oblast obrazovanja na niske grane:

– Кakvu ovo poruku šalje mladim ljudima? Onima koji uče i trude se, a ocijenjuje ih neko ko je nezakonito imenovan, ko nije stekao uslove ni da im bude nastavnik. Vjerovatno onu istu poruku koju je uputio tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik da im džaba sve, ako nisu u sistemu vlasti. Jer i primjer Ćeranića pokazuje kako ta vlast funkcioniše.

On je savjetovao Dodika, njega je Dodik imenovao u Savjet za očuvanje ustavnog poretka Republike Srpske, on je pisao hvalospjeve Dodiku i njegovom režimu, a za to mu je bilo omogućeno da godinama glumi profesora i dekana. Vrijeme je da konačno svi ustanemo, a u prvom redu akademska zajednica koja godinama ćuti na sve devijacije u društvu i da kažemo dosta ovakvim pojavama. Ili će, u suprotnom, njihov dignitet i integritet nastaviti da urušavaju, a oni će pognute glave morati da trpe osvetu loših đaka – poručio je Mihajilica.

(BN) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This