Milica Radovanović: Život u Trebinju postaje nepodnošljiv i za građane i za privrednike

Milica Radovanović: Život u Trebinju postaje nepodnošljiv i za građane i za privrednike

Politika zaduživanja Vlade RS koja se prelama na lokalnim zajednicama ulazi u najkritičniju fazu jer su mnoge lokalne zajednice pred bankrotom, ali se u nekima od njih kao npr. u Trebinju, sve prebacuje na teret građana i privrede, a vlast se pravi luda, rekla je član Predsjedništva SDS Milica Radovanović.

“SDS odavno upozorava na neracionalnu politiku zaduživanja bez pokrića Vlade RS, ali se tek u zadnje vrijeme ona počela da prelama preko lokalnih zajednica kojima je zbog sve većeg godišnjeg anuiteta duga Vlade RS od preko 1,1 milijarde KM, smanjen iznos sredstava povrata od PDV-a, iako ga prati kumulativni višak prihoda. To je mnoge lokalne zajednice dovelo u situaciju da nisu u mogućnosti da realizuju godišnji budžetski plan, a neke su pred bankrotom”, upozorila je Radovanović.

“Gradonačelnici i načelnici SDS o tome stalno govore, dok SNSD-ovi o tome uglavnom ćute, pri čemu teret krize vješto prebacuju na građane i privredu kroz ekstremna povećanja cijena svega i svačega. Grad Trebinje izgleda da drži neslavan rekord povećanja cijena svih usluga i taksi.  Uz povećanje cijene struje, vode, poreza na imovinu, komunalnih usluga i odvoza smeća, u ovoj godini su ekstremno povećane i cijene komunalnih taksi. Takse su povećane od 100% do nevjerovatnih 800% i 1500%, a pogođeni su gotovo svi privredni subjekti i privatnici, koji su, uzgred budi rečeno, uglavnom podržavali vlast”, rekla je ona.

Pokušavajući napraviti balans, Grad Trebinje je ove godine napravio različita povećanja za firme u zavisnosti od djelatnosti kojom se bave. Tako za mikrokreditne organizacije komunalna taksa, koja je ranije koštala 2.500 KM, sada košta 25.000 KM što je deset puta veći iznos. Privatne banke i benzinske pumpe će gradu od sada na godišnjem nivou plaćati 35.000 KM., a iznos komunalne takse za velike trgovačke lance je 50.000 KM.

“Građani su pokorno uglavnom prećutali sva ova poskupljenja, iako im je život u ovom gradu postao nepodnošljiv, a kako će reagovati privrednici vidićemo. Ako im je dobro onda ništa”, rekla je Radovanović.

“Pri tome treba biti iskren pa reći da nisu svi oni koji privređuju u ovom gradu u istom položaju. Ne mogu i istom rangu biti marketi, banke i pumpe sa npr. Rodoljubom Draškovićem koji je najveći investor u Trebinju nakon rata. Promjena gradskih zona i povećanje takse za građevinske firme najviše je pogodila njegovu kompaniju pa je Drašković zaprijetio prekidom svih investicija, ali je njegovo upozorenje ostalo bez odjeka”, podsjetila je Radovanović.

“U svakom slučaju SDS smatra da je krajnje vrijeme da se ozbiljno preispita politika zaduživanja, kao i način raspodjele sredstava prema lokalnim zajednicama, kao i da teret zaduživanja i otplate duga nosi onaj koji se zadužuje iz svog dijela sredstava. U suprotnom će se sve to lomiti na sve slabijim leđima građana i privrede, a tu više prostora za toleranciju nema”, zaključila je Radovanović.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This