Mijatović: U ministarstvu sam zatekao nerad i korupciju

Mijatović: U ministarstvu sam zatekao nerad i korupciju

Novi ministar razvoja, preduzetništva i privrede u Vladi FBiH Vojin Mijatović oglasio se na svom Facebooku o tome šta je zatekao u ministarstvu po dolasku na funkciju, kao i o tome šta planira u narednom periodu.

Naime, Mijatović o tome šta je zatekao u ministarstvu kaže da će nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svijesti biti protjerani iz ovog ministarstva.

Najavljuje da će, kao i do sada, o svemu obavještavati građane, a da je u prvih nekoliko dana od preuzimanja dužnosti ministra pokušavao sagledati stanje i napraviti plan djelovanja za mandatni period u skladu sa prioritetima iz ekspozea pemijera Nikšića i programa rada nove Vlade FBiH.

Za početak, kaže da je vidljivo stanje niskog intenziteta rada te potpuno odsustvo vizije razvoja sektora koji su u nadležnosti ministarstva.

Zatim, kako navodi, tu su neadekvatna stručna i kadrovska popunjenost ministarstva, potpuno odsustvo instrumenata za mjerenje učinka i efekata budžetskih sredstava koja se implementiraju kroz programe ministarstva, kao i niz neparavilnosti u radu ministarstva od kojih uz adekvatnu dokumentaciju neka ukazuju i na eventualnu krivičnu odgovornost u realizaciji budžetskih sredstava.

A za ono što slijedi u kratkom periodu, Mijatović najavljuje:

– Izrada strateških pravaca te zakonskih i podzakonskih akata koji će sistemski, ali u kratkom roku dati efekte na oblast za koju je nadležno ministarstvo.Reorganizacija rada i kadrovske promjene koje će u potpunosti promijeniti intenzitet rada ali i sistem odgovornosti u ministarstvu.Sveobuhvatna interna revizija procesa i korištenja programskih linija ministarstva u cilju ispravljanja nepravilnosti i unapređenja utroška budžetskih sredstava – navodi on.

Također, najavio je i otvaranja rada ministarstva prema široj javnosti i direktni kontakt sa većim brojem potencijalnih korisnika u cilju razvoja sektora koje pokriva nadležnost ministarstva.

– O svemu što radim ću kao i do sada detaljno obavještavati javnost, račun polažem samo građanima FBiH koji mi plaćaju platu. Nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svesti da smo servis građana će biti protjerani iz ovog ministarstva – poručuje Mijatović.

Klix.ba

CATEGORIES
Share This