Mastilović: Zabrinjavajući planovi rada javnih ustanova grada Trebinja

Mastilović: Zabrinjavajući planovi rada javnih ustanova grada Trebinja

Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine Grada Trebinja, pored ostalih tačaka dnevnog reda, mnogo pažnje izazvala je 6. tačka – Pojedinačni programi rada javnih ustanova i planovi poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Trebinje i program rada Agrarnog fonda Grada Trebinja za 2024. godinu. Dokumenti koji su dostavljeni odbornicima u skupštinskim materijalima obilovali su brojnim nelogičnostima, šturim informacijama i raznim greškama.

Odbornik Srpske demokratske stranke Ilija Mastilović je prokomentarisao nekoliko programa rada javnih ustanova, te istakao da se mnoge od njih nisu potrudile ni oko dokumenta koji su dostavli Skupštini, kamoli oko nekih planova za 2024. godinu od kojih bi građani grada mogli imati neke benefite, te da je sve mrtvo slovo na papiru kojim su nastojali samo da „uštimuju“ i na neki način opravdaju novac koji dobijaju iz budžeta grada.
„Naveo bih primjer Agrarnog fonda, koji ima čak više od 50 zaposlenih, ali 0 prihoda od realizacije projekata u prethnodnoj godini i isto toliko planiranih i za ovu 2024. godinu“, rekao je Mastilović. Sa druge strane, navodi Mastilović, očigledno rukovodstvo Agrarnog fonda voli putovanja i obilaske drugih zemalja, jer se samo za troškove hotelskog smještaja i dnevnice u zemlji i inostranstvu izdvaja 13 500 KM. „Opet to nije toliko alarmantno koliko su alarmantni planirani troškovi telefona za 2024. u iznosu od čak 10 000 KM, dakle preko 800 KM mjesečno, pa me zaista interesuje kakve tačno pozive u ovolikom iznosu obavlja Agrarni fond“, dodao je on.

Kada je u pitanju JU Dom Mladih, oni su zalutali po više osnova, dostavili su dokument gdje nisu bili u stanju ispraviti ni godinu, pa su odbornici kako stvari stoje usvajali plan za prethodnu godinu. „U kalendaru aktivnosti je navedeno 7 aktivnosti i to za 2023. godinu (pretpostavljamo greškom da je navedena prethodna godina), a kao što vidimo ova javna ustanova ima 36 zaposlenih i prihode iz budžeta Grada oko 800 000 KM. I nije ih sramota da nam prikažu da imaju u planu realizovati 7 aktivnosti i to za 2023. godinu, dok za 2024. godinu nismo upućeni da li će imati ijednu. Sve u svemu jako neozbiljan dokument pogotovo što vidimo da je za 2024. godinu planirano smanjenje svih prihoda sem onih koji dolaze iz budžeta Grada“, ističe Ilija Mastilović.

JU Centar za informisanje i obrazovanje – Radio Trebinje je tek priča za sebe. „Najinteresantnije od svega je što ova javna ustanova ima zaposlenog vozača, iako apsolutno nemaju, niti su ikada imali motorno vozilo u svom posjedu. Da situacija bude još zanimljivija, budžetom za 2024. godinu planiraju izdvojiti 4 700 KM za gorivo, pa je moje osnovno pitanje na sjednici Skupštine bilo u šta tačno sipaju ovo gorivo i šta tačno vozi uredno zaposleni vozač“?

Kada pogledamo rahode u rebalansu za 2023. i rashode za 2024. godinu Turističke organizacije Grada Trebinja, vidimo da su svi rashodi znatno veći u ovoj godini nego u prethodnoj. Nevjerovatan je podatak da je planirana potrošnja goriva za 2024. godinu u iznosu od 26 000 KM, dok je rebalansom za 2023. ovaj iznos bio 8 000 KM. Dnevnice su povećane sa 9 000 KM na 18 000 KM. Troškovi električne energije, troškovi telefona, troškovi vode povećani čak sa 300 na 700 KM, troškovi interneta i komunikacija sa 4100KM na 5 600 KM. „Ili će doći do astronomskih i difinitivno neizdrživih povećanja svih mogućih cijena, pogotovo vode, struje, a o gorivu tek da ne govorimo, ili je ovo potpuno besmislen plan budžeta za 2024. godinu“, kaže Mastilović.

I JU Naša radost je planirala enormno povećanje cijena goriva, pa su troškovi za putovanja, a koji se odnose na stavke (troškovi benzina i troškovi nafte) rebalansom budžeta za 2023. godinu bili 4 500 KM, a budžetom za 2024. su planirani da budu 10 500 KM.
„Smatram da je potpuno je nelogično planirati ovoliko veću potrošnju goriva, pogotovo što su ostali troškovi planirani za putovanja ostali ili nepromijenjeni ili su čak smanjeni. U okviru stručnih usluga postoji stavka „troškovi za usluge fotografije“ u iznosu od 1500 KM. Na zasjedanju Skupštine sam pitao šta tačno podrazumijeva ovaj iznos novca, obzirom da je poznato da djeca plaćaju fotografije koje su napravljene u vrtiću“, rekao je Mastilović.

I za kraj „Slobodna zona Trebinje“, novoosnovano javno preduzeće, čije rezultate rada kako kaže Mastilović, jedva čekamo obzirom da se navodi da se ovo preduzeće osniva radi doprinosa uspješnijem poslovanju u oblasti ekonomije, obezbjeđenje unutrašnjeg reda u zoni, obezbjeđivanja uslova carinskog, inspekcijskog i drugog nadzora, te utvrđuje mjere zaštite u životnoj sredini. Sa druge strane, kao djelatnosti društva se navode: skladištenje robe, uslužne djelatnosti u saobraćaju, iznajmljivanje i poslovanje sa nekretninama, iznajmljivanje mašina i opreme za kancelarije, čišćenje zgrada i objekata, uređenje i održavanje zelenih površina. Ovaj spoj svega i svačega, najviše podsjeća na nekadašnji aerodrom, odnosno najviše podsjeća na nepostojeće preduzeće.
Odbornik Mastilović je citirao dio Statuta ovog preduzeća gdje se navodi da zaposleni, kao i ova javna ustanova moraju imati zabrane u pogledu sukoba interesa, kao i zabrane u pogledu konkurencije. „Shodno tome, postavio sam pitanje da li je normalno da se kao v.d. direktora ove javne ustanove imenuje gospodin Miloš Vukićević, koji je već u stalnom radnom odnosu, na mjestu izvršnog direktora u Parking servisu. Zar to nije već u startu sukob interesa? Zar nisu mogli pronaći nekoga ko će biti u normalnom radnom odnosu, jer gospodin Vukićević neće moći imati puno radno vrijeme na oba radna mjesta“, zaključio je Mastilović.

CATEGORIES
Share This