Kakav marketing: Kandidati u BiH vode KAMPANJU IZ ZATVORA

Kakav marketing: Kandidati u BiH vode KAMPANJU IZ ZATVORA

Svaki građanin, koji je navršio 18 godina života, ima pravo da bira i da bude biran.

Sada biste, vjerovatno po uzoru na jednog političara iz BiH, rekli, “ja, i?”.

Pa, zapravo tu ništa i ne bi bilo čudno, da se to ne odnosi i na one koji su smješteni iza rešetaka. Osim što imaju pravo da glasaju, imaju pravo i da se kandiduju, pa i da vode kampanju iz zatvorskih ćelija.

Iako to i nije baš najbolja prilika za predstavljanje, može biti i da je loša reklama – dobra reklama.

Izborni zakon BiH dozvoljava kandidaturu osumnjičenih i optuženih osoba, sve dok nisu pravosnažno osuđene za neko djelo. Zakon propisuje sankcije samo onda osoba bude izabrana na neku dužnost, a nakon toga se izrekne pravosnažna presuda ili kazna zatvora.

Primjera radi, kandidat za načelnika Opštine Sokolac Strahinja Bašević pušten je iz pritvora pred početak kampanje, dok je aktuelni načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo, koji je u trci za novi mandat, trenutno u pritvoru.

Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna, gdje prestaje moral, tu počinje politika?

-Da, osobe koje se nalaze na izdržavanje kazne, imaju pravo da glasaju. Glasaju na posebnim biračkim mjestima, u okviru institucija u kojima izdržavaju kazne. Izborni zakon je jasan – mandat izabranom ili imenovanom zvaničniku prestaje ukoliko je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci i duže. To što se protiv njega vodi krivični postupak, odnosno, istraga, nije smetnja da bude kandidat na izborima. Smetnja nije, ali jeste dokaz da nema morala i etike u našem političkom životu – prokomentarisao je predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić za Srpskainfo.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This