CIK MOŽE DA PONIŠTI IZBORE NA SOKOCU Zatražena informacija o problemima u radu Opštinske izborne komisije

CIK MOŽE DA PONIŠTI IZBORE NA SOKOCU Zatražena informacija o problemima u radu Opštinske izborne komisije

Regularnost izbornog procesa u opštini Sokolac i dalje je u žiži javnosti, prvenstveno zbog prigovora na nepodudaranje broja zaduženih i iskorištenih listića, ali i povrata osjetljivog izbornog materijala Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Naime, predsjednik Opštinske izborne komisije Dragan Bašević obavijestio je koordinatora CIK da će povrat osjetljivog izbornog materijala umjesto njega izvršiti članovi OIK Sokolac. Iz SDS su ustvrdili da je to “urađeno jednostrano, bez prethodnog obavještenja članova OIK, kao i bez pisanog ovlaštenja u skladu sa odredbama Pravilnika o provođenju izbora u BiH”.

Zatražena informacija

– Sumnjamo u regularnost i ovih i narednih izbornih procesa ukoliko ostane sadašnji predsjednik OIK, naveli su iz SDS, dodajući da se Bašević “otvoreno svrstao na jednu političku stranu, od koje ima materijalnu i druge vrste koristi”.

Iz CIK su naveli da će svi prigovori biti razmotreni.

– Centralna izborna komisija BiH je usvojila zaključak po kojem se traži cjelovita informacija od Opštinske izborne komisije Sokolac o svim problemima u radu ove komisije. Takođe, svi prigovori koji se zaprime u vezi s izbornim procesom u ovoj izbornoj jedinici biće razmotreni od CIK – navedeno je u odgovoru za Oslobođenje.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH ističe kako je nesporno da se ovakve nepravilnosti dešavaju gotovo u svim izbornim ciklusima, te da se na njih ukazuje neprestano.

– Ne treba zaboraviti da CIK ima mogućnost da poništi izbore u onoj izbornoj jedinici ili na nekom biračkom mjestu ukoliko ustanovi da je za vrijeme glasanja, brojanja ili čak i elektronskog brojanja po novom zakonu došlo do nepravilnosti koje mogu uticati na raspodjelu mandata ili na konačno pozicioniranje kandidata na listama – kaže Ožegović.

milovan cicko bjelica sokolac
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dodaje da se mnoge nepravilnosti odnose na glasanje za izbor načelnika, odnosno gradonačelnika.

– Tu se već mora uzeti u obzir cijela izborna jedinica, a ne samo pojedina biračka mjesta, napominje Ožegović.

Na dešavanja u ovoj opštini CIK je ukazao još aktuelni načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica (SDS), koji je prema preliminarnim rezultatima dobio 2.637 glasova. Njegov protivkandidat Strahinja Bašević (SNSD) dobio je 4.115 glasova.

Bjelica je u septembru pisao Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. U zahtjevu je Bjelica zatražio da se Draganu Baševiću, predsjedniku OIK Sokolac, oduzme odobrenje za obavljanje dodatnih poslova u ovoj agenciji, a u kojoj je zaposlen na radnom mjestu stručnog savjetnika za lica koja prijavljuju korupciju, zbog nespojivosti i sukoba interesa.

Ruka ruku mije

I prije zvaničnog početka izborne kampanje mediji su pisali o preuranjenoj kampanji u opštini Sokolac, a čiji je akter bio Strahinja Bašević kandidat i direktor Šumskog gazdinstva Romanija Sokolac.

Upravo u pismu Agenciji Bjelica je, između ostalog, naveo da je Strahinja Bašević “asfaltirao put prema kući predsjednika OIK Dragana Baševića”. Mediji su pisali da je asfaltiranje plaćeno novcem javnog preduzeća.

Autor: Srpskainfo

CATEGORIES
Share This