Lideri složni kao braća, idu dalje u nove pobjede?!

Lideri složni kao braća, idu dalje u nove pobjede?!

„Iskoristiću priliku da se zahvalim. Razgovarali smo i činjenica je da nema alternative razgovoru“, poručio je lider SDP BiH Nermin Nikšić nakon večerašnjeg sastanka vladajuće koalicije u Sarajevu.

“Moramo biti otvoreni za razgovore čak i kada se ne slažemo. Uspjeli smo da usaglasimo set evropskih zakona koji bi trebalo da ide na sjednicu. Ako bude usvojen, pravimo ogroman iskorak prema EU”, kazao je Nikšić i dodao:

“Prije sjednice Predstavničkog doma imaćemo još jedan sastanak gdje ćemo probati to da potvrdimo kako bi set zakona imao prohodnost”.

Nikšić smatra da će to biti dobra poruka prema partnerima iz EK i EU.

“To bi bila kvalitetna poruka prema našim partnerima u EK i EU da vlasti u BiH žele da rade na ispunjavanju 14 prioriteta. Odlučili smo da damo izjave bez prevelikog detaljisanja da ne bi imali različita tumačenja”.

Prije Nikšića, medijima se obratila Borjana Krišto koja je domaćin sastanka.

“Usaglasili smo dobar dio, set evropskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri. Dogovorili smo da za 22. 8 zakaže sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrali ti zakoni. Formiraju se određene radne grupe koje bi trebalo da rade na setu zakona, o vladavini prava, pravosuđu. Na nivou savjeta ministara će se formirati radne grupe koje će podrazumijevati predstavnike izvršne vlasti”.

“Dogovorili smo da nastavljamo ovu vrstu razgovora. Prije sjednice koja je 22. 8. trebao bi da uslijedi jedan sastanak na ovom nivou. Domaćini bi bili predsjednik SNSD-a Dodik i tu bi utvrdili sve ono što smo danas dogovorili”, kazala je Krišto i dodala:

“Uvjerena sam da ćemo napraviti snažan iskorak kada je u pitanju evropski put BiH”.

Lider SNSD-a Milorad Dodik najvio je večeras da će Savjet ministara biti popunjen 22. avgusta.

„Izlazimo iz perioda velike galame. Donijećemo zakon o ombudsmanu, Zakon o VSTS-u ćemo riješti kroz kolegijum, a riješićemo i zakon koji se odnosi na pristup informacijama“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH.

On je rekao da je na sastanku dogovoreno da iz „Berlinskog procesa“ idu dva sporazuma koja, prethodno, trebaju biti potvrđena od nadležnih organa.

Dodik je najavio da će biti formirane i radne grupe u pogledu svih segmanta pravosuđa, koji će imati zadatak da predlože zakone ili zakonska rješenja koja bi trebala da budu usvojena kroz proceduru kako je to i predviđeno.

„Naravno treba u tom periodu i pripremati procedure i možda pokrenuti procedure za popunu određenih struktura iz samog Ustavnog suda BiH i drugih institucija što se tiče pravosuđa“, pojasnio je Dodik.

On je ponovio da je sve ovo danas dogovoreno i da stoji iza toga, kao i da je spreman da radi na tome.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović, predsjednik HDZ-a Dragan Čović i zamjenik predsjednika stranke Borjana Кrišto, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin forto, te Naroda i pravde Elmedin Кonaković.

(N1/Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This