Hoće li SNSD ispoštovati dogovor: O čemu će sve danas raspravljati poslanici?

Hoće li SNSD ispoštovati dogovor: O čemu će sve danas raspravljati poslanici?

Državni poslanici će danas na hitnoj sjednici razmatrati izmjene Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH. Treći zakon, koji se trebao naći na dnevnom redu, jeste onaj o sudovima, no pitanje je da li je usaglašen među partnerima na nivou BiH.

Kada je u pitanju Zakon o strancima, njime se preuzimaju četiri uredbe Evropske unije donesene od 2016. do 2021. godine, u procesu kontinuiranog usklađivanja bh. propisa s pravnom regulativom EU. Dopunama zakona želi se olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Vijeća ministara BiH je dodatno produžiti njihov boravak u zemlji, zbog čega je najavljena mogućnost amandmanskog djelovanja u ovom pravcu.

Zakon se usklađuje s uredbama EU koje se odnose na područja izdavanja viza, stalnog i privremenog boravka, obrazovanja, istraživanja, učešća u programu razmjene, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalificiranih radnika te rada na temelju plave karte, kao i na osnovi humanitarnih razloga.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini. Predlagači su zastupnici Jasmin Imamović, Saša Magazinović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević i Albin Muslić.

– Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH oštro osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i uznemiravanja žena i apeluje na nadležne pravosudne organe da preduzmu hitne mjere u vezi sa procesuiranjem delikata vezanih za nasilje nad ženama, dio je teksta rezolucije.

Predlagači iz Kluba SDP-a traže da Dom zatraži od Vijeća ministara BiH i drugih nadležnih organa da u skladu sa svojim nadležnostima pristupe izradi dokumenata vezanih za definisanje sveobuhvatnog okvira politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama, uznemiravanja žena i nasilja u porodici na način da se u potpunosti implementiraju odredbe Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

(Oslobodjenje)

CATEGORIES
Share This