Crnadak: Finansijska situacija u Srpskoj nikad nije bila gora

Crnadak: Finansijska situacija u Srpskoj nikad nije bila gora

„O tome kakva je finansijska situacija u Republici Srpskoj dovoljno govori to da je najveća i najspektakularnija vijest – počinje isplata penzija, nešto što je sasvim normalna stvar“, rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak, ističući da ne želi da bude dio priče – bankrotiraće Republika Srpska.

Kako je kazao nikad gora situacija finansijska nije bila, od kako je rat završio.

„Neće bankrotirati Srpska, nego se može desiti samo da ova vlast bankrotira politički, što se već skoro desilo. Ako imalo imaju osjećaja, ova vlast koja je izopštena iz svih svjetskih tokova, niko neće da ih vidi, nigdje ne mogu da priđu, ni jednom normalnom izvoru finansiranja ne mogu da priđu, treba da shvate da su teret, veliki ogromni kamen, betonski blok oko vrata Republike Srpske. Treba da se maknu“, dodao je Crnadak.

Na pitanje zašto je više vanrednih nego redovnih sjednica, Crnadak je istakao da je to pokazatelj da nešto tu nije dobro.

„A ono što je obilježilo prvu polovinu mandata je bahato, osiono i nedemokratsko ponašanje rukovodstva Narodne skupštine, na čelu sa Nenadom Stevandićem. Nismo nikad vidjeli da se na ovako direktan i grub način pokušava zaustaviti rad opozicije, ali nas to neće zaustaviti“, istakao je.

Kao šef Kluba poslanika u Skupštinu i Vladu Srpske će uputiti inicijativu kojom bi, kako kaže, trebalo da se kažnjava svako bahato ponašanje, naročito onih koji su presuđeni za zloupotrebu narkotika, a koji primaju sredstva iz budžeta.

D“ivljanje po ulicama, izigravanje mafijaša, zloupotreba narkotika, maltretiranje ljudi, i sve to uz rečenicu – znaš ti ko sam ja, mora da se zaustavi. Zakon mora da vrijedi za sve jednako. Svjedoci smo nedavnog događaja kada  su verbalno napadnuti policajci, prijećeno im je i vrijeđani su, a niko od institucija nije reagovao, niti su se iz policije oglasili. Poznat je i slučaj kada su policajci fizički napadnuti, pa niko opet nije reagovao. Ovo mora da se zaustavi i zbog toga upućujemo inicijativu“, kazao je Crnadak.

Lica koja su presuđena za djela povezana sa konzumacijom narkotika, vratiće cjelokupan iznos novca dobijenog nepovratno iz budžeta po bilo kom osnovu, u posljednjih pet godina. Ova lica automatski će prekinuti ugovor o radu u javnoj upravi, javnim ili drugim preduzećima sa državnim vlasništvom ili suvlasništvom.

Lica koja su u posljednih pet godina presuđena za zloupotrebu narkotika, ne mogu konkurisati, niti biti korisnici bilo kojeg nepovratnog davanja iz budžeta. Ova lica neće moći konkurisati za radno mjesti u javnoj upravi.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This