Bivši hrvatski predsjednik ponovo diže tenzije

Bivši hrvatski predsjednik ponovo diže tenzije

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ponovo je podigao buru u javnosti svojom izjavom kako bi, u slučaju otcjepljenja Srpske od BiH, zvanični Zagreb trebao odgovoriti slanjem vojske i presijecanjem koridora u Posavini.

Iako više nije aktuelan u politici, Mesić često svojim kontroverznim izjavama podiže buru u regionu, posebno u Srpskoj.

Od toga kako je Republika Srpska nastala na genocidu, preko izjava kako bi trebalo usloviti ulazak Srbije u Evropsku uniju ukidanjem specijalnih veza sa Srpskom, pa do najnovije o slanju hrvatske vojske u Posavinu.

Iako vlast Republike Srpske ne pominje otcjepljenje Srpske od BiH, već insistiraju na poštovanju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, Mesić se dotakao teme otcjepljenja.

Mesić je, naime, gostujući na N1 rekao da je u vrijeme dok je on bio hrvatski predsjednik imao u planu da, u slučaju da je Dodik raspisao referendum o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, angažuje vojsku kako bi presjekao koridor u Posavini.

Hrvatska vojska
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na pitanje da li je to savjetovao i sadašnjem hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ukoliko bi došlo do takvog scenarija, Mesić je odgovorio da je sam mogao da izvuče pouke iz toga.

– On je mogao izvući poruke iz toga kako sam ja vodio Predsjedništvo i bio predsjednik. Međunarodna zajednica me je podržala i meni niko nije prigovorio za to što sam rekao. Ako želimo cjelovitu BiH i ako neko želi razbiti BiH, mi bi sa UN, EU i NATO paktom morali odgovoriti da presiječemo koridor i da se ambicije jednom zauvijek završe – rekao je Mesić.

V.d predsjednika SDS, Milan Miličević poručuje da je Mesić čovjek prošlog vijeka i da nije relevantan da mu se uopšte pridaje bitna pažnja.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Generalno gledano, bilo čije izjave u pravcu podizanja ove vrste tenzija vezano za bilo kakvu upotrebu sile, vojske ili bilo kakvih ratova, ali uopšte i bilo kakvo miješanje u unutrašnje stvari u Republici Srpskoj i BiH nije primjereno. Mesić uopšte nije relevantan da bi se ozbiljno komentarisao, ali naravno da je ta njegova izjava potpuno besmislena i kontraproduktivna – kaže Miličević za Srpskainfo.

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Denis Šulić ističe da je Mesić poznat po tome da svoje izjave dobro naplaćuje tako da vjeruje da je i ova njegova izjava dobro plaćena od strane političkog Sarajeva.

Dodaje da je Mesić poznat i po tome da nema jasan politički stav pa je od “velikog komuniste i partizana preko noći postao najveći ustaša”.

– On je devedesetih godina govorio da je Hrvatska dva puta pobijedila u Drugom svjetskom ratu. Prvi put kada su osnovali Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH), a drugi put kada su se našli na strani pobjednika u Drugom svjetskom ratu. To pokazuje dobronamjernost svake izjave Stjepana Mesića – ističe Šulić za Srpskainfo.

On kaže da, na svu sreću, Republika Srpska neće nikada pitati ni Mesića ni slične njemu šta će raditi u budućnosti već će o tome odlučivati narod ove Republike u saradnji sa svojim tradicionalnim partnerima, koje ima širom svijeta.

– Mesić u ovom trenutku ne može inicirati nikakvu odluku države Hrvatske jer nema nikakvu ulogu u hrvatskoj politici, niti može uticati na bilo kakvu odluku NATO. Može samo da priča i da tu svoju priču dobro naplati od političkog Sarajeva – zaključuje Šulić.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This